Kaxige Samuelsson floppade i längdspåret

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson utmanade längdeliten på SM-veckans 30 km fristil masstart. Men det gick inte alls utan han slutade 41:a över nio minuter efter segrande Marcus Hellner.

– Jag hade ingen bra dag, säger skidskytten till SVT Sport.

Han fick starta längst bak i fältet, som nummer 95. Efter en optimistisk start föll han genom fältet.

– I dag var ingen riktigt bra dag men jag försökte kriga på i spåren. Jag tog mig förbi bra i början men det var inte det som var problemet. Jag hade ingen bra dag i dag, säger Samuelsson till SVT Sport.  Han lovar att åka mer under SM-veckan och hoppas att han känner sig piggare då.

Slog Calle Halfvarsson

Han åkte länge med Calle Halfvarsson som hade en nattsvart dag i spåret och var ännu längre bak som 52:a. Sågmyraåkaren, som på förhand var Hellners främste utmanare om SM-guldet, var enorma 11.27 efter i mål.

Så sent som lördags var han tvåa i världscupen i Falun på 15 km. 

Den dubble OS-medaljören i skidskytte, Sebastian Samuelsson, öppnade starkt och var efter 2,5 km 30:e man efter att passerat nästan 60 åkare – 89 kom till start på Vitberget i Skellefteå. Han var då 16 sekunder efter täten. Och han fortsatte klättringen.

Vid 5 km var han 27:a – endast tio sekunder efter Daniel Rickardsson i täten.

Rickardsson sprängde fältet

Men Rickardsson skruvade sedan upp tempot och vid 7,5 km hade Samuelsson fallit tillbaka till 33:e plats och vad ännu mer kännbart var att han då hade hela 56 sekunder fram till täten.

Halvvägs vid 15 km var en sliten Samuelsson 38:a – nästan tre minuter efter täten. Han åkte då tillsammans med Calle Halfvarsson.

Raset fortsatte. Vid 20 km var Samuelsson 40:e – fem minuter efter. Halfvarsson hade då fått släppa och var då 45:a, 28 sekunder efter Samuelsson i spåret.

Före loppet var Samuelsson kaxig och sa:

– Det är enklare att ta en SM-medalj i längdskidor än att vinna en OS-medalj i skidskytte, sa han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.