Petter Northug under sin presskonferens den 21 augusti. Foto: Bildbyrån

Domen: Petter Northug döms till sju månaders fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen mot den förre skidstjärnan Petter Northug, 34.

Norrmannen döms till sju månaders fängelse för fortkörning och narkotikainnehav – han fråntas också körkortet för all framtid.

– Jag accepterar domen, säger Northug enligt NTB.

I Oslo tingsrätt hölls i dag rättegången mot Petter Northug, en av de mest framgångsrika skidåkarna i världshistorien, som stod åtalad för fortkörning samt narkotikainnehav. Brott som han redan hade erkänt.

Åklagaren yrkade på åtta månaders fängelse och att 34-åringen skulle fråntas sitt körkort för alltid. Northugs försvarare Halvard Helle menade att det var ”två-tre månader för högt”.

I slutändan blev domen sju månaders fängelse samt indraget körkort för all framtid. Northug snackade ihop sig med sin försvarsadvokat och meddelade snabbt att han accepterade domen och alltså inte kommer att överklaga.

Tingsrättsdomaren Ole Kristen Överberg förklarade att Northug fått 15 procents straffreducering eftersom han erkänt alla åtalspunkter. Vidare sade han att det var en försvårande omständighet att han tidigare är dömd för liknande brott samt filmade sig själv när han körde för fort.

Gränsen för att få ha fotboja i stället för att sitta fysiskt fängslad är sex månader. Det är också praxis att en dömd person fortfarande kan få tillbaka ett körkort, men inte de närmsta fem åren.

– Northug vill ta straffet och gå vidare, säger Halvard Helle.

204 km/h på 80-väg

Strax före klockan 12.00 anslöt den norske stjärnan till rättegången via videolänk från Tröndelag. Han hade på sig en svart tröja och drack en kopp kaffe. Nästan exakt två timmar senare föll domen.

Rättegången började med att domaren läste upp anklagelsen och Northug sade att han läst igenom den, men ville förklara sig för rätten. Han började med fortkörningen, som bland annat gällde förseelser som hittats i hans mobiltelefon. Enligt åtalet körde han för fort fyra gånger på tre olika dagar.

”Han körde också flera gånger i motsatt fil medan han hela tiden filmade och kommenterade sin egen körning”, står det i åtalet.

– Det filmades med mobilen i höger hand och jag hade den andra handen på ratten, sade Northug enligt NRK, som direktsände rättegången.

Domaren: Stämmer det att du accelererade till 204 kilometer i timmen i en 80-zon?

– Det stämmer.

Domaren: Du vet att du inte får använda en mobiltelefon så när du kör bil?

– Ja, jag vet, det är oaktsamt och ska inte ske i trafiken, svarade Northug.

”Allvarligt missbruksproblem”

Under en presskonferens den 21 augusti pratade Northug, med tårar i ögonen, om sitt ”allvarliga missbruksproblem”. I dag berättade norrmannen att han har varit helt nykter sedan incidenten i somras.

Northug dömdes 2014 för rattfylla, och straffades med 50 dagars fängelse, ett straff han fick avtjäna i sitt hem med elektronisk fotboja. Norrmannen dömdes även till böter på 185 000 norska kronor.

ARKIV: Se hela Northugs karriär – med toppar och dalar (26 augusti 2020)

Fakta: Northug-fallet

17 augusti: Northug kör i 168 km/timmen och blir fråntagen körkortet. Norska polisen misstänker att Northug kan ha varit drogpåverkad vid tillfället.

21 augusti: Norrmannen bekräftar att polisen har hittat omkring tio gram kokain i hans hem. Northug säger på en presskonferens att han “behöver professionell hjälp”. Han erkänner fortkörning och narkotikabrott, men dementerar dock att han ska varit drogpåverkad vid fortkörningen.

2 september: Det klargörs efter ett blodprov som togs 17 augusti att Northug inte var drogpåverkad vid fortkörningen. Därmed avskrivs misstankarna om drograttfylla. Norrmannens advokat Halvard Helle beskriver Northug som “lättad men inte överraskad”.

17 december: Åtal mot Northug väcks. Den förre skidstjärnan misstänks för vårdslöshet i trafiken samt narkotikainnehav. Polisen berättar att man vid husrannsakan i augusti beslagtog sex gram kokain samt sex tabletter som innehöll diazepam och alprazolam.

21 december: Northug döms till sju månaders fängelse av Oslo tingsrätt.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.