Dubbelt Öberg på pallen i jaktstarten

Uppdaterad
Publicerad

OS närmar sig med stormsteg.

Då hamnade både Elvira och Hanna Öberg på pallen i jaktstarten i Ruhpolding.

– Team Öberg levererar verkligen i dag, säger Hanna Öberg till SVT.

Det är mindre än tre veckor kvar till skidskyttesäsongens stora höjdpunkt: OS. Att då ha två svenskor på pallen och en på femteplats får ses som ett välkommet formbesked.

Bäst av samtliga svenskor var Elvira Öberg. Efter sprintsuccén tidigare i veckan, där hon vann, fick hon starta först i söndagens jaktstart – 22 sekunder före norskan Marte Olsbu Röiseland.

Elvira Öberg hade dock två bom under tävlingens första halva vilket blev kostsamt. Olsbu Röiseland var säkerheten själv och sköt fullt och vann 20 sekunder före Elvira Öberg.

”Bara levererar”

Efteråt var hon mindre nöjd med det liggande skyttet. När det kommer till det stående är det dock andra tongångar.

– Jag känner ett fruktansvärt bra lugn i ståskyttet. Jag gör min grej, är trygg och bara levererar i ståskyttet, säger Elvira Öberg. 

Hanna Öberg, som gick ut som elfte åkare, blev trea. Efter att ha skjutit fullt under sina tre första besök på skjutvallen bommade hon ett skott i sista ståskyttet – vilket gjorde att Elvira Öberg ostört kunde åka in som tvåa.

– Jag hade inte toppåkningen så det var skönt att Hanna bommade i det sista. Då slapp man köra livet ur sig på spurtvarvet, säger Elvira Öberg.

”Hoppas putsa vidare”

Även Hanna Öberg var tillfreds med dagens formbesked:

– Kvittot jag fick i dag på skjutvallen betyder väldigt mycket, det tar jag med mig. Den fysiska formen är fortsatt god och jag hoppas kunna putsa vidare på det till OS, säger hon.

Linn Persson tog i sin tur sin bästa placering för säsongen när hon blev femma. Mona Brorsson slutade elva och Anna Magnusson åkte in i mål som femtonde åkare.

– Vi visar verkligen vår bredd i dag, säger hon.

Mycket pekar nu på att de flesta svenska åkare har gjort sin sista tävling inför OS i Peking som inleds 4 februari.

KLIPP: Dubbelt Öberg på pallen i jaktstarten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.