KLART: Stina Nilsson tas ut till OS

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. Stina Nilsson får åka till OS i Peking. Hon och Mona Brorsson tar de två sista platserna i damernas skidskyttetrupp.

– Det känns jätte, jättekul. När jag gör någonting bra, då gottar jag mig i det, så jag kunde inte sova, jag var så nöjd, säger Nilsson till SVT Sport om beskedet.

Det har stötts och det har blötts. Skulle Stina Nilsson få åka till vinter-OS eller inte? Som längdåkare har hon två spel under bältet, senast i Sydkorea för fyra år sedan blev det ett guld, två silver och ett brons. Men som skidskytt blir det hennes första.

– På ett sätt så är jag ju på väg att få uppleva ett tredje OS, men för mig så känns det som mitt första. Jag drivs av utmaningar och inspireras hela tiden av det landslag och det tränar- och ledarteam som jag har privilegiet att få utvecklas tillsammans med. Jag längtar efter att få uppleva mitt första OS som skidskytt, säger 28-åringen i ett pressmeddelande.

OS i Peking 2022

Ferry: ”Absolut inget lätt beslut”

Stolt Brorsson uttagen

Den andra återstående platsen går till rutinerade Mona Brorsson, OS-silver i stafett i Pyeongchang 2018. Den här säsongen har 31-åringen haft sju individuella lopp bland de 18 främsta, med en niondeplats som bäst inför dagens jaktstart i Ruhpolding.

Brorsson: ”Jätteglad och väldigt stolt”

– Jag är jätteglad och väldigt stolt över att ha lyckats ta en plats i det här sjukt starka laget. Jag är jätteglad över det, säger Brorsson till SVT Sport.

– Mona och Stina har under de senaste veckorna visat både mig och SOK att de har kapacitet att tillhöra världstoppen. Jag är oerhört stolt över vad damlaget presterat hittills i vinter, även då kampen om OS-platser har varit i fokus, säger skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas.

– Två rutinerade tidigare OS-medaljörer som gett starka formbesked den senaste tiden, motiverar SOK:s truppchef Peter Reinebo beslutet.

Efter dagens tävlingar i Ruhpolding kommer skidskyttarna att förbereda sig inför OS på hög höjd i Italien. Där kommer även Johanna Skottheim, som erbjudits en plats som reserv, att delta.

Skidskyttedamer i Peking

Hanna Öberg

Elvira Öberg

Linn Persson

Anna Magnusson

Mona Brorsson

Stina Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet