Ebba Andersson på pallen i comebacken

Uppdaterad
Publicerad

I sin första VC-tävling för säsongen slog Ebba Andersson till med en tredjeplats i Tour de Skis första etapp 11 kilometer fristil.

Vann gjorde som vanligt Therese Johaug, men avståndet till skiddrottningen krympte på slutet.

– Det var mer än jag hade förväntat mig, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Ebba Andersson har varit borta sedan säsongsstarten på grund av en knäskada. Men när hon väl gjorde comeback efter många veckor av rehab och mentala prövningar var det med besked.

Therese Johaug gick som väntat loss tidigt, men i den klunga som jagade såg Ebba Andersson kontrollerad och stark ut från start till mål. Mot slutet krympte till och med klungans avstånd fram till den överlägsna skiddrottningen, från 18 till 12 sekunder.

In på upploppet stod Andersson för en styrkedemonstration de sista metrarna och kunde spurta i mål två hundradelar före en annan comebackande åkare: Ingvild Flugstad Östberg.

På andraplatsen slutade Heidi Weng, sex hundradelar före Andersson.

– Vilken comeback av Ebba! Hon har varit oerhört saknad. Jag svor för mig själv när jag hörde om skadan, för jag hade verkligen sett fram emot att se henne i vinter. Och nu är hon alltså tillbaka och bara 12 sekunder efter Johaug, kommenterar SVT:s Jacob Hård.

Johaug själv var också nöjd över att slå de comebackande stjärnorna.

– Det är väldigt roligt att ha dem tillbaka. Det är roligt att skida då man vet att alla de bästa är med. Då är det extra roligt att vinna, säger norskan till SVT Sport.

Bland övriga svenskor stod framför allt Moa Lundgren för en stabil första tour-etapp i Lenzerheide.

Den unga talangen låg länge långt fram i fältet och gick i mål som åtta, drygt 41 sekunder efter Johaug. I mål bara några hundradelar senare var Charlotte Kalla som slutade nia.

På grund av en omläggning av banan körde åkarna 11 kilometer istället för 10 kilometer fristil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.