Efter domen – nu vill fler köpa Norges astma-apparat

Uppdaterad
Publicerad

Uppmärksamheten kring Martin Johnsrud Sundbys brott mot dopningsreglerna har fått oanade konsekvenser. Nu ökar försäljningen i Norge av den maskin han använde för att andas in astmamedicin, rapporterar NRK.

Astma har varit ett hett ämne inom skidåkningen sedan Martin Johnsrud Sundby tidigare i sommar dömdes av Idrottens skiljedomstol (Cas) för att ha fått i sig för höga halter av astmamedicinen Ventoline.

En skärskild apparat spelade en avgörande roll i fallet. Skidåkaren hade inte använt en vanlig inhalator, utan en så kallad nebulisator, där man andas in medicin i form av vätska som finfördelas. Det skapade oklarheter kring hur mycket av preparatet som han hade fått i sig.

Sedan Johnsrud Sundbys sak blev offentlig har det även kommit fram att norska skidåkare utan astma har fått astmamedicin i samma typ av apparat.

Uppståndelsen kring maskinen har nu lett till att fler vill göra som de norska landslagsåkarna.

– Ja, vi har märkt en ökning efter uppmärksamheten i nyheterna det har fått den senaste tiden, säger Jan Palm, chef för Legebutikken som säljer medicinsk utrustning, till NRK.

– Jag vill inte gå in i detalj på varken omsättning eller kunder, men jag kan säga att det har varit en märkbar ökning i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer