Foto: Bildbyrån

Efter magsjukekaoset – Johaug och Northug skickas hem

Uppdaterad
Publicerad

Först blev Petter Northug och Emil Iversen magsjuka och isolerades. Senare insjuknade även Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Mari Eide. Nu skickas fyra hem från träningslägret i Val Senales.

– Vi tar inga risker den här tiden på säsongen, säger Norges medicinskt ansvarige Øystein Andersen.

Träningslägret på hög höjd i italienska Val Senales var tänkt som ett av norska landslagets sista förberedelser inför världscupen i Ruka. I stället förvandlades lägret till en sjukstuga.

Först blev Petter Northug och Emil Iversen magsjuka och isolerades direkt. Bara dagar senare fick även Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Mari Eide liknande symptom.

Nu bekräftar det norska skidförbundet att alla insjuknade, förutom Eide, skickas hem från lägret.

Kan vara vinterkräksjukan

– Åkarna som åker hem behöver fortfarande lite mer tid innan de kan träna som normalt, säger Øystein Andersen, medicinskt ansvarig i det norska skidförbundet, i ett pressmeddelande.

Andersen har tidigare sagt att han inte utesluter noroviruset, som orsakar vinterkräksjukan. Det har även spekulerats i att en dålig pizza är boven i dramat.

– Det är ganska säkert en matförgiftning, hävdade norske sprinttränaren Arild Monsen i tisdags.

Det rapporterades samtidigt att både Northug och Iversen var på väg tillbaka igen, men så verkar alltså inte bli fallet.

– Vi tar inga risker den här tiden på säsongen, säger Andersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.