Foto: Bildbyrån

Efter skadan – nu ångrar Frida Karlsson att hon körde vidare i Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson kunde inte fullfölja Tour de Ski – en olycklig skada på hotellrummet tvingade henne att stå över den sista klättringen. Nu ångrar hon att hon fortsatte tävla överhuvudtaget.

– Det blev hela tiden att man levde på hoppet. Och göra det fem tävlingar i rad, det får man inte ut någonting av, säger 21-åringen till SVT Sport.

Det var på morgonen innan 10-kilometersloppet i Toblach som Frida Karlsson körde chins på hotellrummet. Men dörrkarmen där hon hängde gav vika – och Karlsson föll rätt ned i golvet.

Hon skadade ett muskelfäste och fick en rejäl blödning i ena skinkan. Trots det valde hon att köra ytterligare tre etapper – innan hon tvingades kasta in handduken.

”Kan ju tycka att jag lika gärna kunnat bryta när det hände”

Med facit i hand, ångrar du att du körde tre etapper i touren efter skadan? Du körde ju med en hel del smärta.

– Ja, nu när jag ändå bröt touren så kan man ju tycka att jag lika gärna hade kunnat bryta när det hände. Det blev lite ”jag kör idag, jag kör igenom och hoppas att det är bättre imorrn.” Det blev hela tiden att man levde på hoppet. Och göra det fem tävlingar i rad, det får man inte ut någonting av, berättar Karlsson.

Men hon tror ändå inte att beslutet att köra vidare påverkade skadeläget nämnvärt.

– Visst, läkningsprocessen kanske blev lite förskjuten men jag tror inte att det har gjort skadan så mycket värre.

När SVT Sport får en pratstund med Frida Karlsson har det gått drygt två veckor sedan hon skadade sig. Och det var först idag som hon kunde köra ett intervallpass på snö igen efter ”chins-incidenten”.

– Läget är bra. Rehaben har gått på rulle skulle jag säga. Jag körde mitt första fartpass på snö idag, så jag känner mig väldigt positivt.

Hur var det passet?

– Det kändes bra, inga hämningar över huvudtaget. Det känns väldigt bra just nu.

Så du känner inte av den här olyckliga skadan någonting?

– Nej, man har ju fått ta det lite succesivt. Det har gått väldigt bra, jag märker ju att spänningarna släpper och släpper mer och mer och det kändes bra imorse.

”Hade föreställt mig att det skulle vara värre”

Hon har fått göra en del förändringar i upplägget inför VM, det blir till exempel inga tävlingar i Lahtis kommande helg. Men Karlsson hade förväntat sig att vägen tillbaka skulle bli mycket tuffare.

– Alltså det känns nästan som att det har gått bättre än vad jag har förväntat mig. Jag hade ändå föreställt mig att det skulle vara värre när jag var i Val di Fiemme och hade den smärtan jag hade.

Har du gjort några fler chins?

– Nej, de spar jag lite på. Det får bli en dörrkarm i Falun.

Världscuptävlingarna i Falun tillsammans med SM i Borås 9–11 februari blir nu Karlssons nyckeltävlingar inför säsongens stora mål: VM.

KLIPP: Kolla in höjdpunkterna från Tour de Ski (11/1 – 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.