De svenska slalomherrarna har haft ett tungt år. Foto: Bildbyrån

Krönika: ”Sämsta alpina vintern på många år”

Uppdaterad
Publicerad

En seger. Sju pallplatser.

Så ser det svenska alpina landslagets facit ut för världscupsäsongen 2016-2017 i de individuella grenarna.

Det finns chans att dagens avslutande tävlingar i VC-finalen i Aspen kan innebära att statistiken förbättras något. Segern i nationstävlingen i fredags var viktig, välkommen och efterlängtad. Men sannolikheten är stor att vinterns facit ändå blir det sämsta för Sverige på många år.

Fyra åkare har stått för individuella pallplatserna i vinter. Det är faktiskt bara i super-G och kombination som Sverige inte stått pall. Ett stukat landslag som fortsatt slitit med skador och sviktande resultat.

Hansdotter har högst lägstanivå

Frida Hansdotter kunde som väntat inte försvara sin seger i slalomcupen. Hon hade turen med sig på VM i St. Moritz när det blev en bronspeng, den enda individuella medaljen för landslaget. Men Frida lyckades slå vinnarmaskinen Mikaela Shiffrin i Flachau och det var väldigt viktigt för henne. Hansdotter har den högsta lägstanivån i landslaget och är tveklöst en av de viktigaste profilerna i satsningen mot OS i Sydkorea 2018 och VM i Åre 2019.

Olsson har gjort framgångsrik comeback

Matts Olsson har stått för ett verkligt lyft i sin comeback efter svåra knäskadan som höll honom borta hela fjolårssäsongen. Två raka pallplatser i storslalom innan lördagens femteplats är imponerande starkt. Värmlänningen har fört Sverige tillbaka på kartan i herrstorslalomen. Frisk och hel är Matts ett hett svenskt medaljhopp i de kommande stora mästerskapen. Han är i toppen för att stanna.

Att Mattias Hargin lyckades samla sig efter nyblivna hustrun Matilda Rapaports tragiska dödsolycka är en bedrift i sig. Tredjeplatsen i VC-parallellen i Hammarbybacken kändes som en seger för Mattias som kunde jubla ikapp med storpubliken på plats. Ett av de starkaste och mest rörande ögonblicken i den svenska alpinvintern.

Vi led alla med Hargin efter uråkningen när han var på väg mot medalj på VM. Men känslan är att Mattias kommer att få fler chanser till något stort.

Wikström närmar sig toppen

Kajsa Kling hade en fantastiskt säsongsstart i Lake Louise. Den första pallplatsen i störtlopp och känslan var att ”nu händer det”. Men väl tillbaka i Europa hände faktiskt inte så mycket mer. Att hon slutade säsongen i förtid kändes inte alls bra.

Jag hoppas verkligen att Kajsa kan hitta ny motivation. Kanske behöver hon ett nytt upplägg? Ny tränare? Något måste helt klart ske för att nästa steg blir verklighet.

Glädjande att Sara Hector är tillbaka och visar att hon kan komma tillbaka till den nivå hon hade före den svåra knäskadan.

Emelie Wikström har närmat sig den absoluta toppen igen. Jag hoppas att hon är där för att stanna den här gången.

Att Felix Monsén kunde ta sina första världscuppoäng i fart var en viktig signal och en strimma av hopp i den pågående satsningen på fartgrenarna. Sverige har i många år lutat sig tryggt mot framgångarna i teknikgrenarna och slalom i synnerhet.

”Ett bräckligt landslag”

Men det är ett bräckligt landslag som snart går in i en OS-säsong. Möjligen har Kristoffer Jakobsen något stort på gång. Men då måste han jobba hårt med tekniken och ståsäkerheten.

Ser man på resultaten i junior-VM i Åre så år det inte i teknikgrenarna som Sverige kommer att leverera i framtiden. Det vore klokt av alpinledningen att använda all samlad expertis som finns i tidigare stjärnor och även hämta inspiration från andra nationer för att nå högre höjder.

Jag hoppas att André Myhrer vill kämpa vidare trots sin trasiga rygg. Han är i sina bästa stunder en av världens bästa slalomåkare och guld värd i ett svenskt OS-lag nu när nationstävling blir med på det olympiska programmet. Maria Pietilä-Holmner känns som ett frågetecken inför fortsättningen, men det finns ännu toppfart i PH och ett avslut i Åre-VM 2019, där karriären tog fart, är ett önsketänkande.

Johan Ejeborg om vinterns...

...suverän: Mikaela Shiffrin – en makalös vinnarmaskin som kommer att dominera sporten i många år framöver. I mina ögon det största hotet mot Ingemar Stenmarks rekord på 86 segrar. 31 segrar vid 22 års ålder. Bara 55 kvar.

...genombrott: Ilka Stuhec – kom in i säsongen med noll pallplatser. Lämnar säsongen med sju segrar och tretton pallplatser!

Plötsligt hade Slovenien en ny superstjärna på damsidan.

....argaste: Henrik Kristoffersen – kom till VM med stort favorittryck men floppade. Sponsorbråket med norska skidförbundet kanske satte sina spår trots allt?

...skrällseger: När schweizaren Niels Hintermann vann väderracet i alpina kombinationen i Wengen.

...miss: Beat Feuz var på väg mot storseger i Kitzbühels klassiska störtlopp när han körde bort sig inför jättepubliken. Revanschen kom med besked på VM i St.Moritz.

...kryckor: Tillhörde Aksel Lund Svindal. Förhoppningsvis för sista gången. Unnar en av sportens giganter att få avsluta karriären med skidorna på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.