Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Emil Persson om succéstarten i Ski Classics: ”Så jäkla härligt och skönt”

Uppdaterad
Publicerad

Emil Persson har fått en drömstart på säsongen i Ski Classics. Obesegrad hittills och stor ledning i mästerskapstotalen.

– Det betyder mycket, det är så jäkla härligt och skönt att få ha den här starten på säsongen.

Med fyra raka segrar har 27-åriga Emil Persson skaffat sig ett rejält grepp om den gula ledarvästen med ett försprång på hela 401 poäng i totalen i Ski Classics.  I morgon körs säsongens sjätte deltävling, 48 kilometer i La Diagonela i Schweiz.

– Att man får leda gula tröjan så pass stort, det ger ett väldigt stort lugn inför framför allt La Diagonela som är är nästa tävling och även ut över januari skulle jag säga. Jag vet var jag är, jag vet att jag inte behöver jaga någonting och det är otroligt skönt, säger Persson till SVT Sport.

Ifjol slutade Persson tvåa i totalen men hade då en betydligt tyngre start på säsongen. Efter seger i prologen i Orsa dröjde det sex tävlingar innan han på nytt nådde en pallplats.

– Jag minns förra året, då var jag inte alls bra form i januari. Så då var man så vilsen, jagar så mycket, man vet inte vart man ska men nu vet jag. Man är i bra slag och det skapar ett väldigt bra lugn i kroppen och i huvudet.

Foto: SVT

Emil Persson har nu tagit 13 segrar totalt i Ski Classics och är därmed en av de främsta herråkarna någonsin sett till antalet segrar. Varje vinst har individuellt värde och jobbet på vägen till seger ger ovärderlig kunskap för framtiden.

– Det är klart att jag ”grottar” i detaljer. Det finns alltid bitar under ett lopp jag är missnöjd med, men sen är det väl mindre man är missnöjd med när man lyckats vinna, säger Emil Persson till SVT Sport.

Följ loppet från La Diagonela direkt i Vinterstudion i morgon med start 08:45.

Möt Emil Persson i ett längre reportage nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.