​Giovanni Malagò och Giuseppe Sala. Foto: TT

”En match vi kommer att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Nu råder nära på öppet spår för Milano-Cortina, på vägen mot vinter-OS 2026.
Det är den allmänna uppfattningen i Italien, efter att Calgarys kandidatur tycks allt mer osäker.
– Vi känner stor optimism, säger Milanos borgmästare Giuseppe Sala.

”Ingen vill ha vinter-OS utom Milano-Cortina”. En av rubrikerna i italienska medier efter nyheten om att Calgary kan komma att dra sig ur kandidaturen för de olympiska spelen 2026. I så fall återstår bara Milano-Cortina och Stockholm som kandidater. Men den svenska kandidaturen ses i Italien som ett osäkert kort. Dels på grund av det politiska dödläget efter valet, dels på grund av varierande folkligt stöd för ett svenskt OS.

– Det finns stor respekt för Stockholm som kandidat. Men också en uppfattning om att det finns en del frågetecken politiskt och i stödet hos svenska folket, säger Simone Battaggia på Gazzetta dello Sport.

Här är orterna där OS kan hållas. Foto: SVT

”Han en hållbar budget”

Han arbetar sen 2006 på OS-redaktionen på Italiens största sporttidning och är specialiserad på vintersporter.

– Milano-Cortina har en stark kandidatur, det finns inte särskilt mycket opposition och man har en hållbar budget. Det enda som behöver byggas är dessutom i stort sett bara en bob-bana och en ishall till, säger Battaggia till SVT.

Även i Italien är det dock oklart vilket stöd OS-kandidaturen kan räkna med politiskt.

– Regeringens stöd saknas här med, allt måste kunna finansieras utan löften om pengar från statligt håll, kommunerna Milano och Cortina och deras regioner måste stå på egna ben, säger Battaggia.

Milanos borgmästare Giuseppe Sala har dock uttryckt stor optimism och ser redan framför sig att en eventuell öppningsceremoni skulle hållas i Milano.

– Och avslutningsceremonin vill vi ha på Arena Verona, amfiteatern. Vi är redo att börja alla byggarbeten men det mesta finns redan på plats av infrastruktur och allt annat, säger Sala till Corriere della Sera.

Italiens olympiska kommitté ligger lågt

Efter att drömmen och ambitionerna om att få sommar-OS i Rom 2024 slutade abrupt med att stadens politiker sa nej ligger Italiens olympiska kommitté Coni relativt lågt nu.

– Man är försiktiga. Coni gjorde ett dåligt intryck internationellt, liksom hela Italien, när Rom drog sig ur. Därför exponerar sig Coni inte så mycket offentligt nu men internt är man optimistiska, säger Gazzettans Simone Battaggia.

Milano-Cortina uppges dock ha en betydligt mer seriös och välfinansierad kandidatur och även större stöd hos italienarna än vad Rom 2024 hade. Att Giovanni Malagò, presidenten för Italiens olympiska förbund Coni, nu även valt in IOK ses som ett ess i rockärmen för Italien. Till Sky Sports Italia kommenterar Malagò kampen för OS 2026 så här:

– Det är en match vi kommer att vinna.

Milano: Ishockey, skridskor, ceremonier
Bormio: Alpint
Livigno: Snowboard, freestyle
Cortina d'Ampezzo: Bob, skeleton, rodel, curling
Val di Fiemme: Backhoppning, längdskidor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.