”Söker Sverige OS kommer vi få OS”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Sverige är en av tre kandidater till OS 2026 har ett vinterspel fortfarande inget stöd från Stockholms stad.
När DN:s krönikör Johan Esk gästade SVT:s Morgonstudio var han tydlig i sin åsikt.
– IOK vill få bort OS från icke-demokratier och då är ju frågan om demokratier som Sverige ska ta OS? Annars får man väl lägga ner vinter-OS.

Stockholm, Milano och Calgary är de tre kandidaterna som finns kvar på Internationella olympiska kommitténs lista över tänkbara alternativ för vinter-OS 2026.

I Calgary har det precis beslutats om att det ska hållas en folkomröstning i staden den 13 november för att besluta om man ska gå vidare med ansökan eller inte.

I Sverige har ett vinterspel  fortfarande inget stöd från Stockholms stad.

När SVT:s Jacob Hård och Dagens Nyheters krönikör Johan Esk gästade Morgonstudion var de överens om att chanserna för ett OS på svensk mark förstås ökar om kanadensarna röstar ner Calgary.

– Om Stockholm fortfarande är kvar, är det klart att chanserna ökar. Chanserna är större om det är en motståndare än två. Men det hade kanske varit bättre om Milano drog sig ur, för jag tror att det finns en slags inofficiell turordning och det är väl så lite att det är Europas tur då om man ska säga så. Men visst skulle chanserna ändå öka om Calgary drog sig ur.

”Lettland förort till Stockholm”

Nya styret i Stockholms stad vill gärna se ett vinterspel i staden, men inte redan till 2026. Johan Esk menar att Sverige egentligen har allt för att kunna arrangera.

–  Så som jag ser det så kommer Sverige få OS om Sverige söker OS. Det säger jag med samma säkerhet som att Sverige hade varit chanslöst med den här ansökan om IOK jobbat likadant som förut. Nu pratar IOK om att skapa ett nytt sorts vinter-OS och då är den svenska kandidaturen den enda riktigt hållbara, säger han och fortsätter.

– Det här är inte ett OS speciellt för Stockholm. Tidigare var det väldigt mycket att Stockholm ska ha vinter-OS. Nu är det ett OS där man till och med försöker göra Lettland till en slags förort till Stockholm, därför att de ska ha kälkgrenarna. Sedan ska man köra uppe i Åre och backhoppning i Falun. Men jag tror det är väldigt många stockholmare som tänker att det ska vara en backhopparbacke vid Sergels torg. Det där har hängt kvar lite. IOK vill få bort OS från icke-demokratier och då är ju frågan om demokratier som Sverige ska ta OS? Annars får man väl lägga ner vinter-OS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer