Kajsa Kling och Tobias Hellman. Foto: TT Nyhetsbyrån/Montage

Experten: ”Påminde om Vonn i sina bästa stunder”

Publicerad

Kajsa Klings besked kom något oväntat för SVT:s expert Tobias Hellman.
– Väldigt tråkigt att hon slutar, inte minst med tanke på hemma-VM i Åre i vinter, säger han.

– Vi alla hoppades på en fortsättning efter slutet på förra vintern då hon gav försiktigt positiva besked. Men ändå var jag osäker på om hon verkligen skulle vilja satsa igen, säger han.

Hellman tycker Kling är en av de stora åkarna som inte riktigt nått sin fulla potential.

– När hon åkt som bäst har jag jämfört henne med Lindsey Vonn. Sen är Vonn en världsartist som levererar gång på gång men i sina bästa stunder har Kajsa det där kraftfulla och bestämda som påminner om Vonn. Det fanns mycket mer att ge, därför är det tråkigt att hon slutar.

Sakna erfarenheten

De yngre talangerna i svensk fartåkning, tex Lisa Hörnblad som tog världscuppoäng i vintras och var 17:e på i störtloppet i OS, kommer också sakna Klings erfarenhet i laget.

– Hon har betytt jättemycket, särskilt för två år sen när jag började åka lite fart och var med henne. Utan henne hade jag aldrig varit där jag är nu när det gäller fartåkandet, berättar Hörnblad för Östersundsposten.

”En av de bättre i världen”

Landslaget har en träningsgrupp för fartdisciplinerna men ingen i den når upp till Klings nivå än så länge.

– Det är bara att göra det bästa av det, vi är ju tre tjejer nu i laget så det kommer inte vara några problem. Vi är ändå ett litet lag i år, men det var just att Kajsa var så jäkla duktig och man kunde se hur mycket hon gjorde. Hon var en av de bättre i världen, så det är det man kommer sakna, säger Lisa Hörnblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer