Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Ferry tycker att Mona Brorsson bör få en VM-plats. Foto: TT Nyhetsbyrån

Björn Ferry vill se Mona Brorsson i VM: ”Perfekta reserven”

Uppdaterad
Publicerad

Mona Brorsson stod för en imponerande tredje sträcka när Sverige slutade trea i mixedstafetten i Pokljuka. Nu vill SVT Sports expert Björn Ferry se henne i VM om en månad.

– I dagsläget ser jag Mona som den perfekta reserven, säger Björn Ferry.

En långvarig förkylning har stört Mona Brorsson under säsongen, hon har tävlat i IBU-cupen och gjorde säsongsdebut i världscupen först den här veckan i Pokljuka. I söndagens mixedstafett stod hon för en stark insats på tredje sträckan när hon åkte upp Sverige till fjärdeplats.

– Det är glädjande och överraskande att det gick så bra. I dag (söndag) åkte hon riktigt bra, lika bra som under förra året, säger Björn Ferry.

VM i Oberhof inleds den 8 februari. Ferry hoppas att Brorsson tar en av de fem platserna tillsammans med Elvira och Hanna Öberg, Linn Persson och Anna Magnusson.

– Om inget oförutsett händer borde Mona bli nummer fem. Det är överraskande att det har gått så fort för henne. Hon kommer från en lång sjukdomsperiod och har tävlat i IBU-cupen. Den här veckan har hon blivit bättre och bättre, säger SVT:s expert.

”Som att göra en miljon sit-ups”

Själv såg hon både bra och dåliga saker med dagens insats.

– Jag är jättenöjd, jag hade inte kunnat göra så mycket bättre. Jag får ut mitt allt men jag sliter jättemycket med tekniken och kroppen rent mekaniskt, säger hon till SVT Sport.

– Jag får inte alls till tekniken och känner hur jag kompenserar och tar ut allting i magen. Det är som att göra en miljon sit-ups i 7,5 kilometer. Jag har kramp i hela sidan av magen.

”Hon har en ledarroll i laget”

Mona Brorsson konkurrerar bland annat med Stina Nilsson och Johanna Skottheim om att få en av de åtråvärda platserna i VM-truppen.

– Mona har på den här veckan gjort bättre resultat än Stina gjort på hela säsongen medan Skottheim inte gått så bra. I dagsläget ser jag Mona som den perfekta reserven. Hon har en ledarroll inom laget, är den som varit med längst, är rutinerad och kan bidra till stafettlagen, säger Ferry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.