Foto: Bildbyrån

Experternas hyllningar: ”Nu är hon given i en stafett”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens svenska insatser i skiathlonen bådar gott inför resten av mästerskapet.

Åkarna hyllas stort efter dagens lopp.

– Att få det här formbeskedet in emot mästerskapet, för vidare distanslopp men också stafetten: viktigt och gött, säger SVT:s expert Johanna Ojala.

Trots krasch och stavbrott lyckades Frida Karlsson ta silver i skiathlon samtidigt som Ebba Andersson knep bronset trots strul vid skidbytet.

Therese Johaug vann med 30 sekunder men att de svenska åkarna tar medaljer trots problemen imponerar.

– Det är två medaljer utan att de gör perfekta lopp. Det är en väldigt bra start formmässigt för de svenska åkarna, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Han menar också att dagens resultat ger en hint om vilka det är som kommer att vara svårast att slå detta mästerskap.

– Formmässigt är det tre tjejer som sticker ut idag. Therese Johaug, Frida Karlsson och Ebba Andersson känns lite som en klass för sig idag. Jag tror att det kommer att handla väldigt mycket om dem framöver, säger Fredriksson

Charlotte Kalla överraskade

Men det var inte bara Karlsson och Andersson som imponerade. Charlotte Kalla körde in som femma, trots den tuffa uppladdningen.

– Hon överraskade verkligen. Hon åkte bättre än vad jag trodde hon skulle göra. Nu är hon given i en stafett, säger Mathias Fredriksson.

Johanna Ojala håller med.

– För svensk del var det väldigt skönt att se henne göra det här. Det gladde nog många.

KLIPP: Två svenska medaljer efter drama

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.