Sara Hector, Federica Brignone och Eva-Maria Brem är Fagerlinds favoriter. Foto: TT/Montage: SVT

Fagerlind: ”Hector kan vara med och slåss på pallen”

Uppdaterad
Publicerad

”Har aldrig sett så här fint ut i Aspen. Riktigt bra underlag” säger Sara Hector till SVT Sport efter att ha besiktat backen. SVT Sports kommentator Björn Fagerlind tror att svenskan är med och slåss i toppen i kvällens storslalom. Här är vår superfakta inför tävlingen.

Sändningstider och startnummer längre ner i artikeln.

Efter de inställda tävlingarna i Levi får den alpina säsongen en omstart i helgen. I Aspen blir det två slalomtävlingar lördag och söndag, där Frida Hansdotter utmanar hemmaåkaren och helgens stora profil Mikaela Shiffrin.

Den totala världscupen i år kan bli en duell mellan lagkamraterna Shiffrin och Lindsey Vonn, och i Aspen gör skadedrabbade Vonn comeback efter att ha stått över säsongspremiären i Österrike.

I fredagens storslalom finns ännu en svensk toppkandidat. Björn Fagerlind väljer ut Sara Hector som en av sina tre segerkandidater.

Fagerlinds favoriter:

Federica Brignone, Italien

Vann överlägset storslalomen i Sölden före Shiffrin.

– Hon har varit bra förut men inte så bra. Hon är nog favorit igen till att vinna i Aspen. Henne får vi se upp med, säger Fagerlind.

Eva-Maria Brem, Österrike

Brem vann storslalomen i Aspen, hennes första seger i karriären, och var tvåa i totalcupen i storslalom förra året. 27-åringen tog fyra andra pallplaceringar och gjorde sin bästa säsong. I Sölden var hon åtta.

Sara Hector, Sverige

Svenskan var sjua i storslalom i premiären.

– Jag tycker att det var helt okej att hon var sjua i Sölden igen. Det är en ganska bra placering. Hon var ju skitmissnöjd: ”Jag kan mycket bättre”. Jag tror att hon kan slåss om en pallplats, säger Fagerlind.

Så sänder SVT från alpina världscupen

Fredag 27/11

18.00: Storslalom, första åket, damer, Aspen SVT2

20.50: Storslalom, andra åket, damer, Aspen svt.se/sport

22.55: Sammandrag: damernas storslalom SVT1

Lördag 28/11

18.05: Slalom, första åket, damer, Aspen SVT2

19.25: Störtlopp, herrar, Lake Louise svt.se/sport

21.10: Slalom, andra åket, damer, Aspen SVT2

22.15: Sammandrag, damernas slalom och herrarnas störtlopp SVT2

Söndag 29/11

18.00: Slalom, första åket, damer, Aspen SVT2

18.55: Super-G, herrar, Lake Louise svt.se/sport

20.55: Slalom, andra åket, damer, Aspen svt.se/sport

22.10: Sammandrag: damernas slalom SVT2

22.40: Sammandrag, herrarnas super-G SVT2

Kommentator: Björn Fagerlind

Expert: Mikael Junglind

Svenska laget med startnummer

3 – Sara Hector

8 – Maria Pietilä Holmner

15 – Frida Hansdotter

27 – Kajsa Kling

47 – Madgalena Fjällström

53 – Nathalie Eklund

60 – Emelie Wikström

Superfakta inför storslalomen

Vonn siktar på ny storslalomsuccé

  • Lindsey Vonn körde två av förra säsongens världscuptävlingar i storslalom. Hon slutade femma i Méribel, och körde ur i Maribor.
  • Vonn har varit på pallen i storslalomcupen en gång i karriären. Hon slutade tvåa bakom Viktoria Rebensburg säsongen 2011/12.
  • Vonn har 67 världscupsegrar. Flest av alla kvinnor i historien. På dam- och herrsidan är det bara Ingemar Stenmark som vunnit fler tävlingar, 86.
  • Vonn har aldrig varit på pallen i Aspen. Hon har tre fjärdeplatser här. Slalom och storslalom 2008, och störtlopp 2007.
  • Tamara McKinney var senaste amerikanska att vinna en världscuptävling i Aspen. Hon vann i storslalom mars 1981.

Brem året efter genombrottssäsongen

  • Eva-Maria Brem vann storslalomen i Aspen den 29 november 2014. Världscupsegern var österrikiskans första i karriären.
  • Brem kan bli andra kvinnan med fler än en storslalomseger i Aspen. Tessa Worley vann 2008 och 2010. Viktoria Rebensburg har även hon chans att plocka hem sin andra seger här. Hon vann storslalomen i Aspen 2011.
  • Brem har sju pallplatser i världscupkarriären – alla i storslalom. Hon slutade tvåa i storslalomcupen förra säsongen.

Ny storslalomseger för Brignone?

  • Federica Brignone vann storslalomen i säsongsöppningen i Sölden för en månad sedan. Hon blev första italienska att vinna en världscupstorslalom sedan Denise Karbon i Ofterschwang i januari 2008.
  • Under de senaste sju säsongerna är det bara en dam som lyckats med bedriften att vinna säsongens första två storslalomtävlingar. Tina Maze succésäsongen 2012/13 då hon satte poängrekord i totala världscupen.
  • Brignone kan gå i landsmaninorna Deborah Compagnoni (1997-1998) och Denise Karbons (2007/08) fotspår och vinna säsongens två första världscupstorslalom.
  • Brignone har varit på pallen i åtta gånger, bland annat i Aspen förra året. Med det är hon tillsammans med Sabine Panzanini och Manuela Mölgg på delad fjärdeplats ”all-time high” bland italienska kvinnor, bakom Compagnoni (31), Karbon (16) och Karen Putzer (11).

Tar Shiffrin första storslalomsegern på hemmaplan?

  • Av Mikaela Shiffrins 15 världscupsegrar i karriären har en kommit i storslalom. Hon delade segern med Anna Fenninger i Sölden i fjol. Övriga 14 världscupvinster har hon i slalom.
  • Alla hennes 15 segrar har kommit i Europa.
  • Hennes bästa resultat i USA är en andraplats i storslalom i Beaver Creek i december 2013. Den gången vann Jessica Lindell-Vikarby.
  • Endast två amerikanska damer har vunnit minst två världscupstorslalom. Tamara McKinney vann nio gånger mellan 1981 och 1984. Lindsey Vonn har vunnit i disciplinen tre gånger.
  • Ingen amerikansk kvinna har vunnit en världscuptävling i Aspen sedan Tamara McKinney vann storslalom i mars 1981.

Gut siktar på schweizisk framgång

  • Lara Gut är fortfarande senaste schweiziska kvinna att vinna en världscuptävling i storslalom. Hon vann i Sölden 2013.
  • Guts seger var Schweiz 74:e i damer storslalom. Bara Österrike som nation har fler världscupsegrar i disciplinen, 91 stycken.
  • Guts seger i Sölden är den enda för Schweiz i damernas storslalom under de senaste 12 åren.
  • Gut har också vunnit fyra gånger i störtlopp, och sju gånger i Super G. Hennes totalt 12 världscupsegrar är tre färre än Sonja Nef som har 15, och gör placerar henne på sjunde plats bland schweiziska kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.