Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/TT

Återväxten hotar norsk längdskidåkning: ”Stort bekymmer”

Uppdaterad
Publicerad

I världstoppen dominerar de norska herrarna, men allt färre norska barn blir själva lockade av att börja med sporten.

Det norska skidförbundet får kritik för att inte ha gjort tillräckligt när det kommer till rekrytering.

– Det har varit för dåligt i många år. Men nu har de verkligen tagit tag i det, säger tidigare dominanten Therese Johaug till SVT Sport.

För tio år sedan gick rekryteringen till norsk längdskidåkning som på räls. Under toppåret 2012 var till exempel antalet skidlicenser bland unga, 13-19 år, 8700.

I dag är läget ett helt annat. Säsongen 2021 var antalet nere i 4722, vilket är nästan en halvering. Siffrorna slog i botten under pandemin, men tendensen och problemet var tydligt redan innan.

”Stort bekymmer”

– Det är en situation som vi måste ta på allvar, säger Therese Johaug.

NRK-experten Fredrik Aukland:

– Det är ett stort bekymmer. Om längdskidåkningen fortsatt ska vara nationalsporten i Norge behöver vi se ett uppsving i rekryteringen av barn och unga, säger

I världstoppen är det total norsk dominans på herrsidan. Även damerna har överraskat positivt efter tappet av Johaug, med ett VM-guld i stafett bland annat. När det gäller problematiken kring återväxt pekar Johaug just på damsidan.

– I en period var damlaget väldigt dominerande och vi var väldigt bortskämda. När den generationen nu lagt av ser vi att man inte tagit vara på de yngre tjejerna, även om det är väldigt glädjande att vi sett flera tjejer på pallen i år.

Förbundet sätter in större resurser

Öistein Lunde, generalsekreterare på norska skidförbundet, är självkritisk.

– Vi har helt säkert aldrig gjort nog. Men det är något vi har ett väldigt fokus på nu och sätter in större resurser på.

Han berättar bland annat om ett nytt projekt med 13 skidklubbsutvecklare som hjälper klubbar över hela landet.

– Vi har en väldigt bra bas. Men vi måste klara av att vända trenden och hoppas att talen stabiliserar sig och ökar. Vi har haft ett ganska jämt frånfall över alla åldergrupper under de här åren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.