Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petter Northug gläds över Erling Haalands framgångar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norska experten: ”Kläbo har inte samma effekt som Northug”

Uppdaterad
Publicerad

Norska barn väljer längdskidor i allt mindre utsträckning.

Petter Northug tror att de har större lust att bli stjärnor i andra sporter idag.

– Med Erling Braut Haaland i Manchester City får vi förhoppningsvis fler bra fotbollsspelare, för det behöver vi!, säger han.

Längdskidåkningen beskrivs av många som en del av den norska själen. Men i dag har vårt grannland tagit kliv i flera andra sporter och har till exempel världstjärnor i fotboll, friidrott och tennis.

Det tror Petter Northug är en anledning till hans tidigare sports problem med rekrytering av barn och unga.

– Vi har andra världsidrotter som vi presterar i och det tar nog uppmärksamhet från längd. Barn och unga har kanske lust att bli andra stjärnor. Speciellt när vi har en världsstjärna som Erling Braut Haaland så tror jag att många kids har lust att bli fotbollsspelare.

”Kläbo inte samma effekt”

NRK-experten Fredrik Aukland tycker att stjärnglansen som Petter Northug spred omkring sig saknas i landslaget i dag, trots en stor stjärna i Johannes Hösflot Kläbo.

– Jag tror inte han har samma effekt. Northug hade en enorm effekt på rekrytering. Han skapade debatt, du var antingen för eller emot honom och det blev en stor grej i Norge. Många såg upp till Northug på ett sätt som Kläbo inte har möjlighet till.

Northug själv:

– Man ska aldrig testa att kopiera någon, jag ska inte kopiera Kläbo och Kläbo ska inte kopiera Northug. Längd har fortfarande en stark ställning i Norge men när det gäller rekrytering så vill du ha en stor stjärna och det finns andra stora stjärnor nu. Med Erling Braut Haaland i City får vi förhoppningsvis fler bra fotbollsspelare för det behöver vi! Ni har haft Zlatan i så många år nu, unna oss Erling!

”Får inte bli krig om barnen”

På skidförbundet är man väl medvetna om att konkurrensen från andra idrotter är en stor anledning till medlemstapp. Generalsekretereraren Öistein Lunde tycker att det viktigaste är att barnen börjar med någon sport.

– Sedan får vi jobba på att göra skidsporten så spännande som möjligt. Det får inte bli ett internt krig om barnen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.