Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tilda Johansson berätta om tunga perioden efter kraschen. Foto: Bildbyrån/SVT

Fick hjärnskakning efter cykelkrasch – hela sommarträningen förstörd

Uppdaterad
Publicerad

Tilda Johansson, 24, kraschade i somras med cykeln och fick en hjärnskakning. Det tog tre månader innan hon blev symtomfri.

– Mer eller mindre hela sommaren har blivit påverkad. Det har varit en väldigt jobbig sommar, säger Tilda Johansson till SVT Sport.

Skidskytten Tilda Johansson vann den totala IBU-cupen förra säsongen, det är cupen under världscupen. Till den här säsongen var det tänkt att hon ska utmana på allvar i världscupen men försäsongen har varit allt annat än perfekt. I maj på ett läger på Mallorca kraschade Tilda med cykeln och drog på sig en hjärnskakning.

– Utför en backe tappade jag styret på något sätt och trillade framåt och landade på huvudet, säger Tilda Johansson.

Borta i tre månader

Under fler veckors tid blev det ingen träning och när hon väl började träna igen var det i små doser.

– Det blev främst cykel inomhus, det funkade 15-30 minuter. Jag fick lite bakslag här och där, man vill ju väldigt mycket så man testar gränser, säger Tilda Johansson.

Nu är hon symtomfri och har kunnat träna på bra under ett antal veckor. I och med vinsten i IBU-cupen har hon en friplats till världscupspremiären i Östersund, något som har varit en trygghet under skadeperioden.

– Jag är jättetacksam för den friplatsen. När jag kom tillbaka behövde jag inte känna någon stress heller. Det är en liten dröm som går i uppfyllelse att få åka världscup just på hemmaplan, säger Tilda Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.