Fis: ”Johnsrud Sundby är ingen fuskare”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud är ingen medveten fuskare, det menar både det internationella skidförbundet Fis och skiljedomstolen Cas. ”Jag är dömd för ett formaliafel och får domen för ett misslyckat system. Jag vet att jag personligen inte gjort något fel” säger Martin Johnsrud Sundby om sin avstängning.

Fis skriver i sitt pressmedeelande att de och Cas inte betraktar Martin Johnsrud Sundby som en idrottare som medvetet brukat förbjudna preparat, men att hans handlingar bröt mot de strikta regler som råder.

I september 2015 frikände Internationella skidförbundet (Fis) honom, men Internationella antidopningsbyrån Wada överklagade till idrottens skiljedomstol Cas – som nu kommit med sitt besked.

– Fis var enig i att reglerna jag ska ha brutit mot var oklara och jag blev frikänd. Jag var helt säker på att saken var utagerad, men efter en ny runda i Cas så blev det ett utfall som för mig nästan är omöjligt att godta. Jag menar att det är en totalt orimlig dom som faller på mig, säger Martin Johnsrud Sundby.

– Domen handlar inte om att jag har fått en idrottslig fördel, därför är det omöjligt för mig att förstå detta. Det enda jag vill säga är att folk ska sätta sig in i domen, läsa den, första den och då förhoppningsvis se hur orimlig den är, säger Johnsrud Sundby.

Wada - World Anti Doping Agency

Cas - Idrottsens skiljedomstol

Fis - Internationella skidförbundet

Ventoline är en medicin som ska lindra astma före eller under anfallet. Det används av astmatiker och förebygger/dämpar anfallet genom att det aktiva ämnen salbutamol stimulerar musklerna och vidgar luftrören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer