Alla som åkt fast för clostebol har stängts av

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug riskerar en längre tids avstängning. Av de 27 utövare som testat positivt för clostebol är medelstraffet två år. Antidopning Norge, som kommer att besluta om påföljden, höll i dag en presskonferens efter det enorma intresse som uppstått efter att affären blev offentlig.

Therese Johaug har testats positivt för den förbjudna substansen clostebol, som är en anabol steroid. Hon ska ha fått i sig preparatet genom användning av krämen Trofodermin.

– Trofodermin är ett läkemedelspreparat som inte är registrerat i Norge och innehåller clostebol. Salvan är fettlösande och tas upp genom huden och ut i blodet. Det rör sig om låga nivåer av clostebol, förenligt med användningen av kräm. Det finns inget som tyder på att det skulle ha prestationshöjande effekter, säger Per Wiik Johansen, medicinsk chef, på Antidopning Norge.

”Huvudregeln är normalt fyra år”

– Huvudregeln för anabola steroider är normalt fyra år. Men det handlar om att utvärdera avsikten och aktsamheten, hon kan klara sig undan avstängning, det kan bli fyra år, det är alldeles för tidigt att säga i dagsläget, säger Britha Rökenes, avdelningsledare.

På presskonferensen i Norge fick norska antidopningsbyrån frågan om huruvida förpackningen till läppbalsamet hade en röd varningssymbol för dopningsklassat ämne på sig.

– Det är en viktig fråga för oss att utreda, för det handlar om hur försiktig utövaren har varit, säger Rökenes.

Saarinen: ”Kan innehållet ha missats av läkaren?”

Finländska landslagsåkaren Aino-Kaisa Saarinen klev idag in på ett apotek i Italien – och kunde där hitta samma kräm som Johaug fick av sin läkare.

”Kan innehållet i den här förpackningen missats av läkaren? Jag gick av nyfikenhet in på apoteket i Livigno idag”, skriver Saarinen bland annat.

Norsk expert tror på tre månaders avstängning

Den norske statistikexperten Trond Husö, som samarbetar med Antidopning Norge, har gått igenom 8 000 dopningsdomar. Han har hittat 27 fällande domar med clostebol och ingen har undgått avstängning. Det handlar om allt från fyra veckor till fyra år. Den vanligaste avstängningstiden är två år som tio av de 27 fått. Hans personliga teori är dock att avstängningen blir betydligt kortare för Johaug. Han ser klara paralleller till den brittiske utförsåkaren Alan Baxter som testade postivit för metamfetamin (kraftfullare än amfetamin) i samband med OS i Salt Lake City 2002.

– Han använde en typ av medicin som inte hade metamfetamin hemma medan samma medicin i USA innehöll metamfetamin. Han blev avstängd i tre månader, säger Husö till NRK.

Tidigare under dagen skrev Rasmus Damsgaard, antidopningsexpert inom Internationella skidförbundet, i ett mejl till SVT Sport:

”Clostebol är en anabol steroid och om det hittas i urinet så ger det sannolikt fyra års avstängning enligt WADA:s regelverk (om inga tidigare sanktioner har införts mot idrottaren)”.

Det här är clostebol

Visa

Clostebol är en anabol steroid, som varit förbjunden länge. Den är känd redan från DDR-tiden. Effekten kan för idrottaren bli att man bygger muskler snabbt.

Dopningsfall med clostebol
Basebollspelaren i Philadelphia, Freddy Galves, åkte fast för substansen 2012.
Den italienske cyklisten Stefano Agostini stängdes av 15 månader 2013.
I år stängdes basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher och Melvin Novoa av i 56 matcher.
Inför OS i Rio blev den italienska volleybollspelaren Viktoria Orsi Toth avstängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer