Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wiberg kritiserar valet att lämna Hörnblad kvar i svenska laget Foto: SVT/Bildbyrån

Fler samarbeten inom alpint väntar – inget på plats för Lisa Hörnblad

Uppdaterad
Publicerad

Felix Monsén tränar numera med de norska fartåkarna.

Landslaget spår fler samarbeten framöver – men något sådant finns inte på plats på damsidan för Lisa Hörnblad.

– Varför gör man inte samma satsning för henne?, undrar Pernilla Wiberg.

Hör Wibergs resonemang i spelaren ovan.

Felix Monsén och norska kompisen Aleksander Aamodt Kilde såg en chans att kunna träna mer ihop när de förslog ett samarbete över nationsgränsen. Men i en värld med klimatförändringar och tuffa ekonomiska förutsättningar för förbunden så är fler samarbeten nödvändiga framöver.

– Det är inte bara Sverige utan hela alpina världen så är det så här man kommer jobba framgent tror jag när vi har färre backar, färre anläggningar kopplat givetvis till hållbarhet och klimat. Vi kommer behöva samarbeta framöver, säger alpina chefen Karin Stolt Halvarsson.

Inget norsk samarbete för Lisa Hörnblad

På herrsidan är Felix Monsén ensam svensk fartåkare. På damsidan är Lisa Hörnblad i stort sett lika ensam men i hennes fall görs ingen liknande satsning i nuläget.

Något SVT:s expert Pernilla Wiberg är kritisk till.

– Varför gör man inte samma satsning för henne? Att hon får träna med de norska damerna som faktiskt också är väldigt långt framme och har till och med sin första världscupseger i störtlopp som hände förra säsongen. Jag hade valt att inkludera henne i det norska landslaget också, säger Wiberg.

Det är en framtidsfråga (eventuellt samarbete med Norge) men det är ingen omöjlighet kring det heller, säger Karin Stolt Halvarsson.

Ekonomisk vinning med samarbeten

Att Felix Monsén, som är ensam fartåkare i det svenska landslaget, nu tränar med det norska laget är en satsning som görs mot OS 2026. Samarbetet sparar in en del pengar för det svenska förbundet men hur mycket vill inte Karin Stolt Halvarsson berätta.

Men är samarbetet billigare än om Felix hade varit själv?

Ja så är det ju, säger Karin Stolt Halvarsson.

KLIPP: Alpina chefen tror på fler samarbeten mellan länder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.