OS-avslutningen i Sydkorea i vintras. Stockholm vill bjuda in till vinterspel 2026. Foto: Bildbyrån.

Folkligt stöd för OS i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

49 procent av stockholmarna är för att arrangera OS och Paralympics i staden 2026. Det visar en statistiskt säkerställd undersökning utförd på uppdrag av Internationella olympiska kommittén (IOK), skriver Sveriges olympiska kommitté (SOK) i ett pressmeddelande.

”Nästan dubbelt så många är positiva till OS i Sverige jämfört med de som är negativa”, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Drygt 1 800 svenskar tillfrågades i april om de var för eller mot att Stockholm skulle arrangera vinter-OS 2026. I Stockholm svarade 49 procent att de var för, medan 25 procent var mot. För hela landet var motsvarande siffror 46 procent för och 24 procent mot.

”Det är glädjande att så många vill ha spelen till Sverige”, säger Årjes.

Det saknas fortfarande ett tydligt politiskt stöd för OS i Sverige. Idrottsminister Annika Strandhäll (S) sade nyligen till TT att hon är försiktigt positiv, men att hon vill nå samsyn över blockgränserna.

Senast den 12 april måste Stockholm lämna in en slutgiltig, fullständig OS-ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.