Foto: Bildbyrån

Talangens fortsatte succé – bärgade första EC-segern

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Ida Dannewitz tog i dag sin första Europacupseger när hon vann Super-G i St. Moritz.

Svenskan vann och hade både Tessa Worley och Wendy Holdener bakom sig.

– Jag kan inte riktigt förstå det att jag vann, säger segraren.

Ida Dannewitz, från Vänge i Uppsala, har fått en kanonstart på säsongen. Efter två pallplatser i Europacupen, båda i Kvitfjell förra helgen, kunde hon idag kamma hem karriärens första seger i Europacupen.

– Hon kör tufft, väldigt tufft. Idag vågar hon verkligen sätta skidorna i fallinjen, egentligen samma sak som hon gjorde så framgångsrikt i Kvitfjell och det är oerhört imponerande av henne, säger tränaren, Lars Nilsson i ett pressmeddelande.

”Riktigt nervös”

Dannewitz själv håller inte riktigt med sin tränare.

– Återigen var jag riktigt nervös innan start och själva åket kändes OK men att jag var verkligen överallt i banan. Jag har inte kört i St. Moritz tidigare och det är ett tufft hang.

”Känns helt otroligt”

Hon vann med åtta hundradelars marginal till den tidigare världsmästaren i storslalom, Tessa Worley, från Frankrike. Ner till trean Wendy Holdener var det 33 hundradelar, två meriterade åkare. En seger Dannewitz värderar högt.

– Jag kan inte riktigt förstå det att jag vann, inte minst med tanke på att Tessa och Wendy är precis bakom, känns helt otroligt.

Dannewitz har ägnat mycket tid åt just Super G och får nu utdelning för det hårda jobbet på vägen fram.

– Vi har åkt mycket Super-G och inte minst tränat i rätt tuff terräng, försäsongen har varit väldigt lyckad och är nog en stor del till framgångarna, säger tränaren, Lars Nilsson.

Sverige har radat upp pallplaceringar under säsongsinledningen, åtta till antalet på tolv tävlingar. Utöver Dannewitz har även Sara Rask stått överst på pallen.

MER ALPINT: Swenn-Larsson på pallen i USA (1 december)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.