SVT Sports expert Mattias Fredriksson.

”Allt är inte genomtänkt”

Uppdaterad
Publicerad

Fem förslag till förändning inom längdåkningen. Något som ännu är på idéstadiet – men kan bli verklighet.

– Det visar att Fis inte sover, säger SVT-experten Mathias Fredriksson. 

Element av skicross i sprintlopp som avgörs i fristil. Det var det mest kontroversiella förslaget till förändring inom längdåkningen, som kom på Fis årliga höstmöte.

– Det är helt uteslutet från Sveriges sida att diskutera hopp och portar, och tycka att det är positivt, säger Niklas Jonsson, Sveriges representant i Fis exekutiva kommitté.

SVT Sports expert Mathias Fredriksson håller med om några av förslagen, bland annat är han för att skiathlon stryks.

– Man försöker vara proaktiv, ligga i framkant, och hela tiden utveckla sporten – men alla förslag är inte genomtänkta, säger Fredriksson.

Beslut om de nya förslagen kan tas vid Fis kongress i maj, efter avslutad säsong. En del grenar kan försvinna redan till VM i Seefeld 2019.

– Det har jag svårt att tro. De som har rättigheterna till tävlingarna måste i så fall godkänna förändringarna. Det är en stor process, men man ska aldrig säga aldrig, säger Niklas Jonsson.

Mathias Fredriksson om förslagen till förändring inom sporten

* Stryka skiathlon helt för både damer och herrar

”Jag är för det. Tanken är spännande. Skiathlon är resurskrävande. Det börjar bli materialhysteri inom längdåkningen. Du ska inte bara ha en klassisk sko, även en skiathlonpjäxa. På ungdoms- och juniorsidan tror jag det är en tävlingsform man tycker är för dyr och komplicerad.

I dag körs skiathlon nästan enbart på mästerskap. Det krävs enorma mängder snö för dubbla banor. Det är sällan skiathlon finns på världscupprogrammet. Få ställen klarar av att genomgöra en skiathlon. Men ska man stryka skiathlon för att ersätta det med en lång jaktstart är jag tveksam. Det är straffspark på dag två i en jaktstart. Man bör arbeta igenom förslaget vad skiathlon ska ersättas med. ”

* Stryka klassisk sprint helt

”Jag är mot ändringen.  Man har restriktionerna med begränsad stavlängd. Jag tycker man ska bevara klassisk sprint. Med de regler som finns, och de ambitioner som finns från Fis sida, så tycker jag att det är fel läga att stryka klassisk sprint i dagsläget.”

* Införa en jaktstart på 30 kilometer (herrar) och 15 kilometer (damer) där startordningen bygger på resultaten från de individuella loppen på 15 respektive 10 kilometer

”Jag tycker det är en intressant tävlingsform. Jag tycker däremot att ett format som passar på ett mästerskap kommer att bli svårt att få in i världscupen. Det är så pass långt. En mästarskapsdistans, lite svårare att få till på ett tufft världscupprogram. Jag tror man behöver utreda förslaget. Jag tycker att man borde prova detta i världscupen innan man kör det fullt ut på ett mästerskapsprogram.” 

* Införa en lagsprint med en utövare av vardera kön i laget

”Man har kört det i skidskyttet. Det är den gren som har minst status om man säger så. Lagsprinten är den gren som har minst status om man tittar på längdskidåkningen nu. Det skulle vara svårt att locka publik till en lagsprint utan kval som är över på 20 minuter. Jag tror inte att det är tillräckligt attraktivt att titta på. Jag är mot.”

* Bestämma att alla sprintlopp avgörs i fristil – gärna med inlagda element av skicross, som till exempel hopp.

”Jag är mot. Jag tycker man ska hålla linjen med beslut om att bevara den klassiska skidåkningen. Om man inför maxlängder på stavar för att bevara klassisk skidåkning, och sedan väljer att ta bort klassisk sprint, så är jag emot det. Jag har väldigt svårt att se att man ska införa hopp.  Däremot kan jag se att man inför mer tekniska partier som är lite utmanande. Har svårt att se vilka som skulle driva att få in skicross på programmet. Man skulle ha svårt att få igenom det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.