Frida Karlsson om Maja Dahlqvists stöd: ”På OS blev det så himla tydligt”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson hade ett tungt OS, både fysiskt och psykiskt. Då spelade vännen Maja Dahlqvist en extra viktig roll – inte minst under dramat som utspelade sig på hotellrummet.

– Det var som när folk kommer hem sent från nattklubben lite för berusade, den känslan lite grann. På OS blev det så himla tydligt att jag behövde någon som verkligen fanns där, säger Karlsson till SVT Sport.

Under det inledande OS-loppet tog Frida Karlsson ut sig så pass mycket att hon svimmade efteråt.

– Efter det loppet var det ju helt kört, då känner jag inte alls igen kroppen, berättar Frida Karlsson.

– Jag var liksom borta, jag upplevde väl inte så mycket. Jag var ju som avsvimmad. Jag kunde vakna till lite och så var ju läkaren där och hällde juice i mig.

När Karlsson kom tillbaka till hotellet mådde hon fortfarande inte bra, då tog rumskamraten Maja Dahlqvist hand om henne.

– Hon lägger sig i sängen med alla kläder på och typ somnar. Jag bara ”men vänta, det här är asobehagligt, du kan inte sova nu” för hon blir helt borta, berättade Dahlqvist tidigare i talkshowen Carina Bergfeldt.

Dahlqvist fick sedan in Karlsson i duschen, men där somnade hon på golvet.

– Samtidigt häller jag i henne juice för att hon måste bli varm och få i sig energi. Det var ändå obehagligt tycker jag. Då tänkte jag ”vad håller vi på med, ska vi hålla på att tävla och försöka vinna medaljer och så är vi helt avsvimmade?”.

”Hon finns alltid där”

Frida Karlsson beskriver Dahlqvist som en av de viktigaste figurerna i sitt liv. Och att just Dahlqvist fanns på plats i OS-byn betydde mycket.

– Hon finns alltid där oavsett om jag åker fort på skidorna eller långsamt, en riktigt stöttande kompis i tuffa situationer.

– På OS blev det så himla tydligt att jag behövde någon som verkligen fanns där och tog ned det på rätt nivå. Det är ändå idrott och idrott är underhållning och egentligen inget större om man kollar i ett bredare perspektiv. Jag är fortfarande samma Frida Karlsson, den glada tjejen liksom. Det ska bara vara kul att göra det vi gör, det är liksom inget viktigt egentligen.

MER: Dahlqvist om dramat på hotellrummet (25 februari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.