Elisabeth Högberg. Foto: Bildbyrån

Galen dimma i skidskytte-SM – ”Det var fruktansvärt svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var ingen normal SM-tävling i Idre under helgen. Dimman låg enormt tätt, och störde åkarna så pass mycket att snittet landade på tolv bom per åkare efter fyra skytten.

– Jag såg ingenting, verkligen ingenting, säger Elisabeth Högberg, som bommade 13 skott, till SVT Sport.

Att skjuta i svåra förhållanden är något som en skidskytt måste vara beredd på. Men oftast handlar det om snö och vind som ställer till det. Helgens SM-tävlingar hade något som var lite svårare att bemästra, en vit vägg av dimma.

– Jag träffade en i början på ligg. Då hörde jag att det var en träff, men jag såg inte vart jag hade träffat, säger Högberg till SVT Sport.

Allt som syntes för Högberg var en grå massa som smälte ihop, och hon hade svårt att urskilja vilken bana som var vilken när dimman låg så tät.

– Det var fruktansvärt svårt, jag har inte varit med om något liknande. I varje fall inte när jag tävlat.

Till slut blev det 13 bom och en niondeplats för Högberg, sju minuter bakom Chardine Sloof som bemästrade dimman bäst. Men hon var inte ensam om att bomma, i snitt blev det nämligen tolv bom per åkare. Och det var en besviken Högberg efter tävlingen.

– Jag har faktiskt inte ens kollat resultatlistan efter målgång. Jag var sjukt frustrerad under hela loppet. Speciellt när man försöker att skjuta och jag inte har något bendarr och jag håller still, men jag ser inget. Så när jag kom i mål drog jag direkt.

Mycket av frustrationen ligger i att det var en bra chans för Högberg att visa upp sig, och kriga sig till en plats i världscup-premiären.

– Jag är bara frustrerad och besviken att det är uttagningstävling på den helgen, så blir det bara skit, säger hon.

ARKIV: Hanna Öberg var nära att gå in i väggen – hör henne berätta om problemet (24 november)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.