Rikard Grip uttalar sig om den ryska dopningshärvan. Foto: Bildbyrån

Grip: ”Chockad och beklämd”

Publicerad

Två ryssar blev i dag sex. Ytterligare fyra är nu alltså avstängda på livstid från OS på grund av dopning. – Det ska vara en ren idrott, men det är det uppenbarligen inte, säger svenska förbundskaptenen Rikard Grip.

Det svenska längdskidlandslaget är i Idre på träningsläger, när de nås av nyheten att ytterligare fyra ryssar stängs av från OS – och fråntas sina resultat och medaljer.

– Såklart blir man beklämd, men det har legat i luften ett tag med tanke på att de inte har tävlat på ett tag, säger Rikard Grip när SVT ringer upp honom.

Det är ett beslut som gör att Emil Jönsson och Teodor Peterson får silvermedalj i teamsprint från OS i Sotji 2014.

”Systemet fungerar”

– Man vi ju att alla ska tävla på samma villkor, det ska vara en ren idrott. Men det är uppenbarligen inte så, säger Grip.

– Det viktigaste är någonstans att man ser det från två delar. Man blir chockad och beklämd när det kommer. Men sedan är det också väldigt positivt att man ser att systemet fungerar. Att de som inte förhåller sig till det regelverk som finns åker fast.

”Skulle kännas märkligt”

Ett frågetecken som nu återstår att rätas ut är den om skidpremiären i Gällivare kommande vecka. Där ryssar, en OS-avstängd Alexander Legkov, fortfarande får tävla. Jacob Hård, SVT:s kommentator, förväntar sig att Fis, Internationella skidförbundet, agerar.

– Det skulle kännas märkligt om man är avstängd från en arena men får tävla på en annan. Även om det är två oberoende organisationer (IOK, Internationella olympiska kommittén, och Fis) så bör man förhålla sig till samma saker, säger Grip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer