Hansdotter i tårar efter säkrad slalomcup

Uppdaterad
Publicerad

Trots en ganska misslyckad tävling säkrade Frida Hansdotter slalomcupen efter att ha blivit tia i Jasna, Slovakien. Det blev ett räknade i mål innan det stod klart. ”Efter en sådan här skitdag känns det fantastiskt att ta hem cupen”, säger Hansdotter till SVT Sport.

Hansdotter fick vänta länge i målfållan innan hemmaåkaren Veronika Velez Zuzulova skulle åka efter att ha varit tvåa i det första åket. Slovakiskan tappade en placering till tredje och då räckte med att Hansdotter blev tia. Om Zuzulova hade behållit sin andraplats hade cupen levt över världscupavslutningen om två veckor. 

– Helt fantastiskt att få stå här nu efter att ha sett att jag hade 105 poängs försprång och att ingen skulle kunna nå mig. Det är magiskt och jag har svårt att sätta ord på det. Jag är så otroligt nöjd efter att ha levererat under en hel säsong. Det är inte så många som får vara med om det, säger Hansdotter till SVT i backen i Jasna, som arrangerade sin första VC-tävling på 32 år, medan tårarna rinner ner för kinderna.

– När jag förstod att det var klart så kom tårarna, säger Hansdotter, som hade problem med nerverna, för att understryka känslorna som bubblar över.

”Nu ska jag vinna race”

Det har varit en press med ledningen i slalomcupen och Hansdotter har känt att det varit viktig att ta sig i mål för att samla poäng. Med en kristallpokal säkrad har nu Hansdotter målsättningen klar för nästa säsong där hon ska släppa på fullt ut.

– Nu har jag min cup och ska försöka att göra det igen och nu ska jag satsa på att vinna race, ja, klämmer Hansdotter till i ett litet jubelrop över den kommande målsättningen och kommer att vänta med att fira till säsongsavslutningen i St Moritz.

Hansdotter har varit chanslös när hon mött Mikaela Shiffrin, vars skada mitt i säsongen gjorde att hon inte kunde hota i totalen.

Shiffrin: ”Frida förtjände cupsegern”

– Visst vore det roligare om jag kunde vinna efter att Mikaela varit med under en hel säsong men många är skadade till och från och det är så, se på Fenninger och Maze som inte varit med i kampen om totalen. Jag är så nöjd.

Mikaela Shiffrin vann överlägset (2,36) efter att ha varit snabbast i bägge åken.

– Det var en otrolig tävling och jag gratulerar Frida till cupsegern. Hon har förtjänat den efter att ha varit så jämn, säger Shiffrin nästan förvånad över sin egen prestation.

Fakta: Svenska cupvinnare

* Ingemar Stenmark: 19 titlar (3 i totala världscupen, 8 slalom, 8 storslalom).

* Anja Pärson: 7 (2 totala, 3 storslalom, 1 slalom, 1 kombination).

* Pernilla Wiberg: 4 (1 total, 1 slalom, 2 kombination).

* Frida Hansdotter

   Thomas Fogdö

   André Myhrer

   Ylva Nowén

   Stig Strand

   (var sin seger i slalomcupen).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.