Så funkar nya Ski Tour

Uppdaterad
Publicerad

På lördag inleds nya Ski Tour, ett unikt samarbete mellan två rivaliserande skidnationer. Sex etapper på nio dagar väntar åkarna i världseliten, som både ska sprinta upp för en slalombacke och korsa gränsen mellan Sverige och Norge.

Här är guiden till nya längdskidtouren – på 60 sekunder.

Alla intervjuer med åkarna i klippet är från tidigare i vinter och handlar inte ursprungligen om Ski Tour.

För fyra år sedan fick Kanada anordna en skidtour över tolv dagar. En extra gnista under en annars mästerskapsfri säsong. Utfallet blev lyckat och på lördag inleds Ski Tour 2020 i Östersund utifrån samma tanke, men med nya inslag.

– Jag tror att tävlingen i Åre blir en snackis. Det blir en helt annorlunda sprint, med en extrem uppförsbacke. Och sedan blir den långa etappen spektakulär, den går i fjällterräng som är något helt annorlunda än vad åkarna är vana vid från vanliga skidarenor, säger Guri Knotten Hetland, vd för Ski Tour 2020, till TT.

Fanns planer på prolog utanför Skandinavien

Inledningsvis fanns ett förslag från internationella skidförbundet (Fis) om att ha en prolog utanför Skandinavien: Skottlands huvudstad Edinburgh.

– När vi presenterade touren för Fis första gången så fick vi ett meddelande tillbaka om att det vore bra om vi kunde få en prolog utanför Skandinavien, för att marknadsföra längd också utanför Skandinavien, säger Guri Knotten Hegland.

– Och vi hade några samtal med det brittiska skidförbundet och med Skottland om det. Men det blev ganska snabbt klart att det fanns flera skäl att inte göra det, inte minst av hållbarhetsskäl. Men det var en spännande tanke och jag hoppas att Skottland och Storbritannien, som har väldigt bra åkare i Andrew Young och Andrew Musgrave, kan få något sådant någon gång i framtiden.

Ski Tour 2020:

Östersund, 15-16 februari

Åre, 18 februari

Storlien-Meråker, 20 februari

Trondheim, 22-23 februari

Svenskar till start i Ski Tour

Damer

Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF

Anna Dyvik, IFK Mora SK

Charlotte Kalla, Piteå elit

Frida Karlsson, Sollefteå skidor IF

Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge SK

Emma Ribom, Piteå elit

Evelina Settlin, Hudiksvalls IF

Jonna Sundling, Piteå elit

Linn Svahn, Östersunds SK

Linn Sömskar, IFK Umeå

Herrar

Jens Burman, Åsarna IK

Martin Bergström, Piteå elit

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK

Johan Häggström, Piteå elit

Teodor Peterson, Sågmyra SK

Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF

Marcus Ruus, Åsarna IK

Filip Danielsson, SK Bore

Viktor Thorn, Ulricehamns IF

Karl-Johan Westberg, Borås SK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.