Här är Lindsey Vonns makalösa karriär

Uppdaterad
Publicerad

Hon lyckades aldrig slå Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar. Men Lindsey Vonn kan trots det se tillbaka på en fantastisk karriär med OS-guld, VM-guld och fyra totala världscupsegrar.

Det var med efternamnet Kildow som en blott 16-årig Lindsey Vonn gjorde debut i världscupen den 18 november 2000, i Park City i Utah. Då var hon med för att se och lära, och den första vinsten fick hon vänta på i fyra år.

Den kom i Lake Louise 2004, då Vonn vann störtloppet i den alpina ort som skulle komma att bli hennes favorit.

Därefter fortsatte segrarna att komma. I januari 2015 tog amerikanskan sin 63:e seger och passerade därmed Annemarie Moser-Pröll, Österrike, som hade det tidigare kvinnliga rekordet på 62.

Har jagat Stenmarks rekord

Flest vinster av alla i alpina världscupsammanhang har en viss Ingemar Stenmark, och under flera år hade Lindsey Vonn siktet inställt på att passera den svenske legendaren.

Men även om vinsterna fortsatte att komma så gjorde även skadorna det. Förmodligen insåg Vonn att hon inte skulle nå rekordet när hon i januari kommenterade Stenmark-jakten så här:

– Jag behöver inte 87 vinster för att fortsätta mitt arbete med att hjälpa barn, inspirera människor att vara hälsosamma och nå sina mål, sa Vonn till nyhetsbyrån AP då.

Skadorna har avlöst varandra

Skador har precis som segrarna varit synonymt med Lindsey Vonn och hon har missat stora delar av flera säsonger. En krasch i november 2013 gjorde att hon missade OS i Sotji 2014.

OS i Turin åtta år tidigare blev inte heller vad hon tänkt sig då en svår krasch under en störtloppsträning hämmade henne. Hon lämnade Turin utan någon medalj.

I stället blev OS i Vancouver det olympiska spel där Vonn fick det att stämma med guld i störtlopp och brons i super-G. Ett år tidigare tog hon sina enda två VM-guld, i samma grenar, under VM i Val-d'Isère.

”Tuffaste beslutet i mitt liv”

Efter en skadefylld säsong gjorde Vonn comeback i januari i år, men körde ur i Cortinas super-G och sa efteråt att ”det är över”.

Efter ett par dagars betänketid beslutade sig sedan 34-årige Vonn för att i alla fall åka till Åre och avsluta karriären där.

”Det har varit två känslomässigt tuffa veckor innan jag tagit det tuffaste beslutet i mitt liv men jag måste acceptera att jag inte kan fortsätta med skidåkningen”, skrev hon på Instagram.

Fakta Lindsey Vonn

Född: 18 oktober 1984 i St Paul, Minnesota (34 år).

Vinster i världscupen: 82

Pallplatser i världscupen: 137

VM-medaljer: Åtta, varav två guld i störtlopp & super-G 2009

OS-medaljer: tre, varav ett guld i störtlopp 2010

Vinster i totala världscupen: 4 (endast Annemarie Moser-Pröll har tagit lika många på damsidan)

Vinster i störtloppscupen: 8

Vinster i super G-cupen: 5

Vinster i kombinationscupen: 3

Lindsey Vonn har dessutom vunnit i alla discipliner i den alpina världscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.