Sveriges Calle Halfvarsson. Foto: Bildbyrån

Herrstafetten ändras i VM och OS: ”Vi blev tagna på sängen”

Publicerad

Herrstafetten kommer att förändras i VM och OS i framtiden. I stället för fyra gånger 10 kilometer kommer sträckan att bli fyra gånger 7,5 kilometer – ett beslut som förvånar svenskarna. – Vi blev tagna på sängen, säger Niklas Jonsson, Sveriges representant i längdkommittén, till Expressen.

Beslutet om att ändra herrstafetten från 10 kilometer per sträcka till 7,5 kilometer fattades på den pågående Fis-kongressen i Grekland. Förslaget om att korta ner sträckorna vann röstningen med 9-6 och resultatet förvånar svenska representanten Niklas Jonsson.

– Jag var orolig inför många beslut i dag. Men inte det här. Vi blev tagna på sängen, säger Jonsson till Expressen.

Norge, Finland, Ryssland, Tyskland och Schweiz röstade precis som Sverige på att behålla stafetten i befintlig form men de mindre nationerna gick samman och röstade bort giganterna inom skidvärlden.

– Det här är ju sådant som kan hända när varje nation har en röst. Men det är så det här systemet fungerar, säger Sveriges förbundskaptenen Rikard Grip.

– Det är tråkigt att man nu ska förändra en sådan traditionsstark distans. Jag hade gärna haft den kvar.

Ännu är det oklart om det blir en förändring redan till VM i Seefeld 2019 men däremot är det helt klart att stafettens nya distanser kommer att gälla i VM:et efter Seefeld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer