Johan Olsson blir herrarnas nye landslagsledare

Publicerad

Efter Lars Selins avhopp – nu kliver Johan Olsson in som herrlängdlandslagets tränare. – Det är ett hedersuppdrag, säger Johan Olsson till SVT Sport.

Det blir Johan Olssons ansvar att föra herrlandslaget, numera utan Marcus Hellner som i söndags meddelade att han avslutar karriären, framåt och närmare dominanta Norge.

– Det är ett hedersuppdrag, och direkt när jag fick frågan kände jag att det skulle bli sanslöst kul. Jag älskar verkligen att hålla på med personlig utveckling och jobba på detaljnivå, det tycker jag ska bli hur kul som helst, säger Johan Olsson till SVT Sport.

Skidlegendaren Johan Olsson ska leda herrlandslaget tillsammans med Mattias Nilsson, som ska ha ett distansansvar, och Fredrik Uusitalo som inriktar sig på sprinten.

”Kan lyfta landslaget”

– Vi ska ta och lyfta svensk herrskidåkning till gamla forna nivåer, säger landslagschefen Rikard Grip.

– Johan kommer att vara med som en resurs och kommer att jobba tillsammans med Mattias och Fredrik. Han kommer att vara med ute på träningarna, vara en aktiv tränare som har mycket erfarenheter och har många intressanta delar som kan lyfta landslaget, fortsätter Grip.

Före Olsson var Lars Selin herrtränare – han meddelade för en månad sedan att han slutar av familjeskäl.

Johan Olsson, med två OS- och VM-guld som främsta meriterna, avslutade sin elitkarriär för ett år sedan.

Fakta: Johan Olsson

Visa

Född: 19 mars 1980 i Skultuna.
Bor: Sundsvall.
Klubb: Stockvik.

OS-medaljer:
2006, Turin: Brons stafett.
2010, Vancouver: Guld stafett, brons skiathlon, brons 50 km (k).
2014, Sotji: Guld stafett, silver 15 km (k).

VM-medaljer:
2011, Oslo: Silver stafett.
2013, Val di Fiemme: Guld 50 km (k), silver 15 km (f), silver stafett.
2015, Falun: Guld 15 km (f), silver stafett, brons 50 km (k).
2016, Lahtis: Brons stafett.

Personliga utmärkelser i urval:
Har fått Bragdguldet två gånger: 2010 för OS-guldet i stafett (delat med Daniel Richardsson, Anders Södergren och Marcus Hellner) och 2013 för VM-guldet på femmilen i Val di Fiemme.
Årets manlige idrottare 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer