Högberg: ”Min mens försvann under sju år”

Uppdaterad
Publicerad

Många drabbas av energibrist men det pratas inte så mycket om det. En som träder fram i Vinterstudion och berättar om hur det var för henne är Sveriges just nu bästa skidskytt Elisabeth Högberg.
– Jag tycker det är viktigt att berätta om detta, jag har pratat om det med vänner och är det någon som undrar så svarar jag förstås, säger Elisabeth Högberg till SVT Sport.

Energibrist är ett allt mer vanligt förekommande problem för elitidrottare, en som drabbats är Sveriges just nu bästa skidskytt Elisabeth Högberg, som talade ut om sina problem i Vinterstudion.

– Jag började märka det efter gymnasiet när jag började träna hårdare med Pichler. Min menstration upphörde under 7 år, jag åt för lite och lät mig påverkas av olika trenddieter och av andra i laget, säger Elisabeth Högberg till SVT Sport.

 – Man tittar på andras mat, t ex om någon åkte bra igår och åt så lite mat då gjorde man det själv. Egentligen var det att jag var låg på energi. Jag mådde inte så dåligt innan jag förstod att jag kunde må så mycket bättre om jag åt rätt.

 – Jag tycker det är viktigt att berätta om detta, jag har pratat om det med vänner och är det någon som undrar så svarar jag. Och nu har jag sedan ett år fått tillbaka mensen på grund av att jag äter mer och rätt, säger Elisabeth Högberg.

”Det är jättevanligt”

Energibrist är inte att förväxla med ätstörningar, det är en problematik som är relaterad till det man kallar kliniska ätstörningar men handlar i grund och botten om att man gör av med mer energi än vad man får i sig.

– Man äter för lite i förhållande till vad man gör av med, och det kan bero på olika saker, så man kan ha energibrist med eller utan en klinisk ätstörning. Anledningarna till att man får energibrist är flera, oftast handlar det om kunskapsbrist, att man inte vet hur mycket man ska äta, säger Petra Lundström, doktorand på Karolinska institutet, som gästade Vinterstudion.

– Den yttersta konsekvensen är att idrottare får sin karriär förstörd, och man kan även få problem med hälsan under resten av livet, säger Lundström.

Lundström menar att problem med enegeribrist är utbrett bland svenska elitidrottare.

– Det är jättevanligt, i alla möjliga olika idrotter. Allt från bilsport till fotboll och hockey, det är mycket vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer