Calle Halfvarsson Foto: TT Nyhetsbyrån.

Halfvarsson avstår Toblach – gör comeback i Ulricehamn

Publicerad

Efter succén i Tour de Ski blir det ingen världscuptävling i sprint till helgen för Stina Nilsson, återhämtning väntar för totaltrean och övriga svenska tourdeltagare. Calle Halfvarsson som lämnade återbud till Tour de Ski på grund av en förkylning kommer inte heller till start men är i gång med träningen och kommer att göra comeback i Ulricehamn.

– Calles status är bra. Han tränar nu men förlorade en lång periods träning, bland annat var han helt stilla i tio dagar, så vi prioriterar att han får bra träning den här veckan för att kunna gå på i Ulricehamn och Falun, säger herrtränaren Ola Rawald till SVT Sport.

Under tävlingsuppehållet har Calle mest känt av i näsan och fick även ett bakslag där han var tvungen att börja vila igen efter att han satt i gång att träna igen. Men nu ska allt vara bra. 

Tour de Ski-deltagarna får vila

Svenska Skidförbundet presenterade idag de tolv åkarna som ska representera Sverige vid världscuptävlingarna i sprint i Toblach, Italien, den 14–15 januari. Som väntat finns ingen av de svenska tourdeltagarna med utan för dem väntar nu vila. 

En av dem som åker till Toblach är Hanna Falk som just nu ligger på sjätteplats i sprintcupen och var på pallen både i både Lillehammer och Davos före jul. Hanna har sen prioriterat hård träning på hemmaplan men åker till Italien stärkt av framskjutna placeringar i Skandinaviska cupen. Seger i sprint i lördags och tvåa bakom Justyna Kowalczyk igår på 10km klassikt under tävlingarna i Lahti.

– Det var viktigt att komma igång och tävla igen och jag är väldigt nöjd att det funkade så bra. Det ska bli roligt nu i Toblach, senast jag körde världscupen var i Davos. så jag är taggad nu, säger Hanna Falk till SVT Sport.

Efter helgens tävlingar i Toblach fortsätter världscupen till Sverige, Ulricehamn 21-22/1 och Falun 28-29/1. Vilka av de svenska åkarna som ställer upp i Ulricehamn presenteras först nästa vecka.

– Gällande Ulricehamn så är det väldigt individuellt. Sen handlar det väldigt mycket om för dem som har varit på Tour de Ski nu hur återhämtningen fungerar för olika individer, säger förbundskapten Rikard Grip till SVT Sport.

Stark bredd

I slutet på februari avgörs VM i Lahti och förbundskapten Rikard Grip gläds åt flera fina svenska resultat under Tour de Ski och ser nu med spänning fram mot kommande tävlingar och det fortsatta arbetet innan VM-truppen tas ut.

– Jag har aldrig känt att vi har haft en sådan bredd och en så stark trupp som vi har just nu, säger Rikard Grip till SVT Sport.

Truppen till Toblach:

Visa

Damer:
Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Jonna Sundling, Jennie Öberg

Herrar:
Emil Jönsson, Gustav Nordström, Teodor Peterson, Erik Silver, Oskar Svensson, Karl Johan Westberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer