Alexander Legkov jublar över OS-guldet på 50 km i Sotji 2014. Foto: TT.

IOK granskar ryska skidåkare inför premiären i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

IOK har plockat fram 28 misstänkta ryska dopningsfall från vinter-OS i Sotji 2014. Dessa ska utredas innan nästa OS i Pyeongchang i februari. Högst prioriterat är de sex skidåkare vars avstängning går ut 31 oktober. Flera av dem är anmälda till premiären i Gällivare om en månad.

– Jag hoppas att IOK ska kunna agera i år eftersom ingen vill att den här allvarliga frågan ska överskugga spelen, säger IOK:s chef Thomas Bach enligt AP.

Före november månads utgång hoppas IOK ha klart med undersökningen som försvårats på grund av att bevis har manipulerats och förstörts.

Den främste bland de avstängda ryska skidåkarna är OS-mästaren Alexander Legkov som är anmäld till den svenska skidpremiären i Gällivare 17-19 november på Hellnerstadion, som sänds i SVT:s Vinterstudion.

Fis tar beslut om konsekvenser

IOK kommer att delge det internationella skidförbundet Fis sin rapport.

Om det finns skäl att förlänga den tillfälliga avstängningen kan Fis välja att göra så och en ny överklagan till Cas är då möjlig, skrev Cas i sitt utlåtande i våras.

– Varken (Alexander) Legkov eller (Jevgenij) Belov är ju fällda för doping. Det är en avstängning som varit starkt ifrågasatt i och med att man har valt att stänga av vissa åkare trots att de inte har testats positiva. Och rena fria åkare säger vi absolut inte nej till, så de är hjärtligt välkomna hit och tävla, sade tävlingsledaren Stefan Nieminen till TT i samband med att det ryska laget på 80 aktiva anmält sig.

Avstängda ryska skidåkare:

Alexander Legkov

Jevgenij Belov

Alexej Petuchov

Jevgenija Sjapovalova

Maxim Vylegzjanin

Julia Ivanova

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.