Jacob Hård om nya serien: ”Det är gåshud igen”

Publicerad

Under 40 år har Jacob Hård arbetat som sportjournalist. Han har varit på plats under de största mästerskapen och träffat de största stjärnorna. Nu har Hård grävt i arkiven och plockat ut tio sportögonblick som ligger honom lite extra varmt om hjärtat.
– Det är gåshud igen när man ser de stora ögonblicken, berättar Hård.

Jacob Hård minns tio starka sportögonblick från åren som sportjournalist. Han har grävt i arkiven och gjort nya intervjuer. Dessa sportögonblick blir berättelser som nu sätts i nytt ljus i serien ”Hårds historier”.

”Vasaloppssegern är lite extra”

I ett avsnitt träffar Jacob Hård sin expertkollega Anders Blomquist, och tillsammans blickar de tillbaka på den historiska Vasaloppssegern för 30 år sedan.

– Lite extra varmt om hjärtat ligger kanske den här Vasaloppssegern 1988 med bröderna Blomquist. Dels för att jag kände dem lite grand under min uppväxt, och sedan för att jag har jobbat med båda två och lärt känna båda två. Dessutom finns det vissa emotionella starka saker i den historien som gör att den är lite extra på det planet.

Jacob Hård lyfter också fram sitt möte med en annan expertkollega; friidrottslegendaren Anders Gärderud.

– Det må vara 42 år sen han vann sitt OS-guld, men det Anders berättar idag, dels om den tävlingen och dels om resan fram, det är så spännande. Det handlar om relationer till media och det handlar om att bestämma sig för att göra en satsning, det handlar om att inte låta sig begränsas av vad man tror är möjligt. Anders är jättespännande.

”Lite överraskande att se sig själv för 30 år sen”

Du blir ju också en del av många av de här historierna, för oss som suttit hemma och tittat på vissa idrottsögonblick. Hur är det att du också är en del av det?

– Det är ju häftigt att få vara det. Det är ju lite överraskande att se sig själv för 30 år sen, hur man såg ut och lät då.

– Det är ju så med de där stora ögonblicken, har man turen och timingen att vara i rätt roll i rätt ögonblick, då kopplas man ihop med den händelsen.

Den 8 december släpps de fem första avsnittet av ”Hårds historier” i SVT Play. Dessutom är arbetet med ytterligare ett par avsnitt redan igång. Och det är särskilt en drömhistoria som Hård vill uppmärksamma på nytt.

– Charlotte Kallas seger i Tour de ski 2008 är ju en sådan där historia som jag skulle vilja berätta.

”Hårds historier”

Visa

Jacob Hård minns tio starka sportögonblick från åren som sportjournalist. Han har grävt i arkiven och gjort nya intervjuer. Dessa sportögonblick blir berättelser som sätts i nytt ljus. Dokumentärt men personligt signerat Jacob Hård. En programserie producerad för SVT Play. 8 december släpps de fem första avsnitten:

Brödrabragden
Flera gånger hade bröderna Blomquist varit med i toppstriden i Vasaloppet men ingen av dem hade nått fram till seger. 1988 bjöd på ett svårvallat före. Gamle världsmästaren Thomas Magnusson var en del i teamet kring Lidingö-bröderna och han gjorde en vallning som krävde en speciell taktik. Den lyckades perfekt.

Östtysken faller
Många har sett bilderna när Anders Gärderud spurtar mot OS-guld på världsrekordtid i Montreal 1976. Färre känner nog till den slingriga resan dit. Underbarnet som satte juniorvärldsrekord när han utklassningsvann junior-EM. Som misslyckades i flera mästerskap i rad och fick förlorarstämpel. Som inspirerades av det finska löparundret – bestämde sig – och blev bäst i världen.

Mondos magiska final
Det var en häpnadsväckande kväll på den Olympiska stadion i Berlin då en talangfull tonåring flög över höjd efter höjd. 18-årige Armand Duplantis var ostoppbar i historiens bästa mästerskapsfinal i stavhopp.

Skandalen i Lahtis
VM i Lahtis 2001 var tänkt att bli en folkfest och en styrkedemonstration av de finländska skidåkarna. Det som rullades upp för hemmapubliken var i stället skidsportens dittills största dopingskandal. Ett skidlandslag raderade ut sig självt och konsekvenserna blev djupgående.

Bolt – den störste
När Usain Bolt sprang hem dubbla OS-guld i Peking 2008 tog han världen med storm. Det blev starten på en tio år lång period där sprintern från Jamaica fullständigt dominerade den internationella friidrotten. Han flyttade världsrekorden på 100 och 200 meter till nivåer få trodde var möjliga. Han vann fler titlar än någon annan. Med sin resliga figur och sitt avspända, lekfulla sätt blev han det perfekta affischnamnet, välkänd också utanför idrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer