Efter handskadan – Jansruds VM-dröm lever på hoppet

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags bröt norska alpinåkaren Kjetil Jansrud två ben i sin vänstra hand efter att ha landat fel i ett träningshopp.

Nu är det väldigt osäkert om han kan starta i VM.

– Jag kräver inte ett mirakel men hoppas på turen, säger Jansrud till SVT Sport.

VM i Åre drar igång om mindre än två veckor och herrarnas super-G körs den 6 februari. Doktorns ordinationer till Kjetil Jansrud: Läkningstid på sex veckor.

Men än har den norska alpinåkaren inte gett upp hoppet, utan tränar i den mån det går. 

– Jag kräver inget mirakel men hoppas på tur. Det blir tufft att komma till start i super-G i Åre. Går det att tävla så har jag haft möjlighet till att träna och förbereda mig. Så jag är positiv ändå, säger han till SVT Sport.

Andra norska åkaren som skadar handen

Jansrud är den andra åkaren i norska fartlandslaget som dragit på sig en handrelaterad skada den här säsongen. I november gjorde Aksel Lund Svindal illa handen under träning och genomgick en mindre operation.

Man kan ju lugnt säga att det norska fartlaget inte haft någon fingertoppskänsla i år?

– Haha, det är sant. Men vi har haft många år då det gått väldigt bra. Nu har vi haft lite otur och då får vi sätta vår tillit till Aleksander (Kilde) i helgen och sen plötsligt kanske vi är ett fullt lag igen i Åre och då kan det gå fort.

Men handen på hjärtat, står du på starten i Åre?

– Osäkert. Men jag ska pröva så gott jag kan, säger Kjetil Jansrud.

Det var under tisdagens träning i österrikiska Kitzbühel som Jansrud skadade sig i (ö)kända backen ”Die Streif” efter ett hopp. Han har opererats efter att ha brutit två ben i sin vänstra hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.