Jens Burmans oro inför OS: ”Har inte varit bra”

Uppdaterad
Publicerad

Jens Burman, 27, har haft en strulig säsong som förstörts av en envis ryggskada.

Frågan är nu hur det egentligen står till med formen inför OS?

– Det var en period då jag inte kunde åka alls för att jag var så dålig, säger Jens Burman i SVT:s Vinterstudion.

Jens Burman är en viktig åkare för det svenska längdlandslaget i OS. Men säsongen har förstörts av en ryggskada. I Sverigepremiären i Gällivare fick Burman bryta tävlingen och fick sedan lov att stå över Tour de Ski.

– Jag fick problem i Gällivare och först trodde jag det var lite muskelvärk eftersom jag inte kände igen symtomen. Men det har visat sig att jag har ett litet diskbråck som stört den här säsongen. Det har gått lite upp och ner men jag hoppas att det ska gå åt rätt håll nu, säger han.

Skadan har gjort att han inte kunnat stå särskilt mycket på skidor, utan har fått lov att träna på alternativa sätt.

– Det var en period då jag inte kunde åka alls för jag var så pass dålig. Nu kan jag ändå åka skidor fort, så det är väldigt skönt, berättar han.

”Inte en bra uppladdning”

Jens Burman fick sin OS-biljett redan våren 2021, och försöker nu pricka rätt med formen trots att han knappt har haft några tävlingar att gå på.

– Det har inte varit en bra uppladdning. Det gick väldigt bra under sommar och höst. Och sen att det börjar strula igen in mot vintern... Det är så klart inget jag hade velat men man måste ändå tänka att man har varit väldigt stark och har en bra grund. Får man några hårda pass och kroppen börjar svara så borde det kunna gå bra, säger han.

I grundplanen så var det tänkt att Burman skulle tävlat i världscupen helgen 14-16 januari. Men tävlingarna i franska Les Rousses ställdes in med anledning av covid-19.

– Nu ser det ut som att det är svårt att hitta tävlingar innan OS. Annars blir det väl någon träningstävling man får sikta på, säger Burman.

Vinter-OS i Peking inleds den 4 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.