Cas skärper straffet mot Johaug

Uppdaterad
Publicerad

Skidstjärnan Therese Johaug har fått sin slutgiltiga dom av idrottens skiljedomstol Cas, som skärper straffet från 13 till 18 månaders avstängning. Därmed missar Therese Johaug OS i Sydkorea nästa år och hela den kommande skidsäsongen.
– Jag är helt knäckt. Jag hade en dröm om OS, och den drömmen har gått i kras. Det är en chock. Jag känner mig orättvist behandlad, säger en Therese Johaug i tårar på presskonferensen.

Den 10 februari stängde det norska idrottsförbundet av Therese Johaug i 13 månader för dopning. I mars överklagade det internationella skidförbundet Fis avstängningen till idrottens skiljedomstol Cas.

Fis yrkade på en avstängning på 16-20 månader, och därmed gick Cas det internationella förbundet till mötes. Domen behandlades av tre Cas-domare. Presidenten Romano Subiotto, Markus Manninen och Jeffrey G Benz. Domen förkunnar att hela skuldfrågan läggs på Therese Johaug.

Straffet på 18 månaders avstängning löper ut den 18 april 2018 och världscupfinalen i Falun körs den 16-18 mars. Därmed är kommande säsong förlorad för den norska stjärnan.  Cas meddelar i domen att Johaug varit oaktsam i att kontrollera förpackningen, när hon använde en läppsalva (trofodermin) som innehöll den förbjudna dopningssubstansen clostebol.

– Jag är besviken över domen, som många andra lider jag med Therese Johaug, säger norska skidförbundets president Erik Röste i ett pressmeddelande.

Therese Johaug mötte pressen strax efter 12 i italienska Seiser Alm. Hon var mycket besviken och ledsen över utfallet, och säger att det blir tufft att mobilisera kraft för att fortsätta, men står ändå fast vid att satsa vidare med målet att stå överst på prispallen igen.

– Jag kommer att jobba med mig själv, men har en fortsatt inre glöd för att köra vidare. Jag vill tillbaka till startlinjen, och har en dröm om att stå överst på prispallen igen, säger Therese Johaug, som också bad pressen om att få bli lämnad i fred framöver innan hon lämnade presskonferensen.

Advokaten besviken

NRK:s skidexpert Fredrik Aukland, tror att Johaug går en tuff tid till mötes framöver, men säger att det finns en förhoppning om att hon kommer tillbaka med en satsning mot VM i Seefeld.

– Det kommer bli tufft att komma tillbaka, men är det någon som ska göra det så är det hon, säger Aukland till NRK.

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort var besviken över den  domen, som han anser är helt orimlig.

– Vi är väldigt besvikna, det var en oväntad utgång, säger han till NRK.

Hjort ser väldigt små möjligheter till att gå vidare i fallet med en ny överklagan.

– Det finns en möjlighet i teorin, och vi ska se vad vi kan göra, men vi ser små möjligheter till att det skulle kunna gå, säger han till NRK.

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs utredningsavstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26-27 januari: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016.

13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.

15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

7 mars: Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

4 maj: Cas utser Eren Romano F. Subiotto till tredje och sista domare i förhandlingarna. Johaug har tidigare valt amerikanen Jeffrey G. Benz som sin domare i målet, medan det internationella skidförbundet (Fis) valde finländare Markus Manninen.

15 maj: Cas bekräftar att Johaug ska förhöras den 6 juni.

30 maj: Johaug lämnar in en överklagan till idrottens skiljedomstol Cas – med hopp om att bli frikänd.

6 juni: Joahug förhörs i Idrottens skiljedomstol, Cas. Hennes manager Ernst Jörn berrättar efteråt att ”det gick väldigt bra”.

3 juli: Johag får besked från Cas att den slutgiltiga domen inte kommer meddelas under juli, som man först hoppats på.

16 augusti: Managern Jørn Ernst berättar att Johaug gett upp hoppet om att bli frikänd.

17 augusti: Cas skjuter upp domen mot Johaug

22 augusti: Cas, idrottens skiljedomstol, meddelar den slutgiltiga domen mot Therese Johaug.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer