Foto: TT Nyhetsbyrån

Johaug avstängd 13 månader

Uppdaterad
Publicerad

Den norska skidstjärnan Therese Johaug stängs av i 13 månader för dopning, meddelar Norges Idrottsförbund. ”Det känns fortfarande fel att jag kan få tretton månaders avstängning för användning av en läppsalva”, säger Johaug enligt hennes advokat.

Domen är en månad kortare än vad Antidoping Norge hade begärt. Det gör att Johaug är tillbaka först 18 november 2017.

– Hon fick en ny chock eftersom hon hade hoppats på ett kortare straff, men nu har idrotten en regelverk som är vansinnigt strängt mot otillåtna preparat som tas upp i kroppen, säger Norges förbundskapten Vidar Löfshus till SVT Sport.

– Jag är glad över att bedömningskommittén ser att det inte fanns något prestationshöjande uppsåt eller effekten av användningen av läppsalva. Jag är också glad över att utskottet håller med om att jag inte hade någon anledning att tvivla på de försäkringar som jag fick av lagets läkare, ska Johaug ha sagt om domen genom sin advokat.

– Jag inser att dopningsregler bör vara strikta. Det känns fortfarande fel att jag kan få tretton månaders avstängning för användning av en läppsalva. Jag kommer att tillbringa de närmaste dagarna att tänka på vad man ska göra nu med min advokat, fortsätter pressmeddelandet från Johaugs advokat.

Under fredagen kom nyheten ut om den norska längdstjärnan.

– Therese Johaug förlorar rätten att delta i tävlingar och organiserad träning under en tidsperiod av 13 månader med början den 18 oktober 2016, lyder domen enligt norska idrottsförbundet.

Norskan testade positivt för den anabola steroiden clostebol i höstas. Hon hade fått i sig det förbjudna ämnet genom en salva för sönderbrända läppar.

Grip: ”Ganska väntat”

Avstängningen gäller från den 18 oktober i fjol. Det innebär att 25-åringen är tillbaka till OS i Pyeongchang 2018 som inleds 9 februari.

– Det var väl ganska väntat. Jag trodde man skulle gå på det utlåtande som Antidoping Norge hade gjort på de 14 månaderna, men det landade på 13, säger svenska förbundskaptenen Rikard Grip.

– Alla åkarna bär ett ansvar.

SVT:s expert Anders Blomquist är inne på samma linje.

– Jag är inte överraskad. Avstängningen låg i det intervall många trott. Jag hade kanske trott på 14 månader. Men jag tror i och för sig att domen kommer att överklagas, säger han i en första kommentar.

Johaug kommenterade i går

Senast i går bröt Johaug tystnaden efter dopningsförhöret för två veckor sedan.

– Då var det inget roligt att vara längdskidåkare och hålla på med det här. Jag tappade skidglädjen en aning, sa hon till NRK.

Fakta: Detta har hänt

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaugska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

14 december: Besked om att förhören med Johaug och Antidoping Norge ska hållas den 25—26 januari.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs avstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26-27 januari: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader.

Fakta: Therese Johaug

Född: 25 juni 1988 (28 år).

Från: Dalsbygda, Norge.

Klubb: Nansen.

Främsta meriter: VM: 7 guld, 3 brons. OS: 1 guld, 1 silver, 1 brons. Världscupen: 42 segrar, 2 gånger totalsegrare världscupen.

I övrigt: Årets kvinnliga idrottare i Norge 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.