Foto: Bildbyrån

Johaug får vänta ytterligare på dopningsdom

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug får vänta fyra ytterligare veckor på en slutgiltig dopningsdom från idrottens skiljedomstol, Cas. Det bekräftade norskans manager i dag.

– Vi hade hoppats på att få en dom så snart som möjligt, men vi förhåller oss till dem (Cas) och respekterar den tid som behövs, säger Jörn Ernst till NTB.

Från början var det tänkt att Johaug skulle få en dom i juli, men så blir det alltså inte. Johaug, som fastnade i ett dopningstest i oktober förra året för den anabola steroiden clostebol, väntar på ett besked för att få reda på om en OS-start i Pyeongchang, Sydkorea nästa år är möjlig.

På torsdag den här veckan är det fyra veckor sedan som Johaug förhördes av Cas efter att det internationella skidförbundet Fis överklagat hennes tidigare straff på 13 månaders avstängning. Fis vill se en avstängning på mellan 16 och 20 månader – och därmed stoppa Therese Johaug från OS.

Detta har hänt: Johaug-fallet

Visa

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs utredningsavstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26-27 januari: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016.

13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.

15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

7 mars: Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

4 maj: Cas utser Eren Romano F. Subiotto till tredje och sista domare i förhandlingarna. Johaug har tidigare valt amerikanen Jeffrey G. Benz som sin domare i målet, medan det internationella skidförbundet (Fis) valde finländare Markus Manninen.

15 maj: Cas bekräftar att Johaug ska förhöras den 6 juni.

30 maj: Johaug lämnar in en överklagan till idrottens skiljedomstol Cas – med hopp om att bli frikänd.

6 juni: Joahug förhörs i Idrottens skiljedomstol, Cas. Hennes manager Ernst Jörn berrättar efteråt att ”det gick väldigt bra”.

3 juli: Johag får besked från Cas att den slutgiltiga domen inte kommer meddelas under juli, som man först hoppats på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer