ARKIV: Johaug 2016.

Johaug krossade i comebacken: ”Åkte för en god vän i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug krossade Charlotte Kalla i comebacken. Norskan vann rullskidloppet Blinkfestivalen och var 1.47 före tvåan Charlotte Kalla.

– Jag åkte för en väldigt god vän i dag, säger Johaug till NRK efter krossen.

Therese Johaug gjorde i dag comeback på den internationella scenen efter sin dopningsavstängning när hon tävlade på Blinkfestivalen, ett 7,4 kilometer långt rullskidlopp utanför Stavanger.

Johaug vann loppet och passade även på att slå nytt banrekord med en halv minut, ett rekord som hon själv hade sedan tidgare. Rekordet slog hon dessutom trots att hon bröt staven tidigt i loppet.

Och Johaug erkänner att hon hade tankarna på Vibeke Skofterud, som gick bort i söndags i en vattenskoterolycka.

– Jag åkte för en väldigt god vän i dag och Vibeke var med mig i tankarna från start. Det var en fantastisk kvinna som jag kommer att sakna, säger Therese Johaug till NRK.

Norskan var 1,47 före fjolårsvinnaren och årets tvåa Charlotte Kalla. Trea blev även det en svenska, Ebba Andersson.

Även Charlotte Kalla hade tankarna på Vibeke Skofterud under loppet.

– Vibeke var en av de klarast lysande stjärnorna när jag började köra i världscupen. Hon var en person som spred mycket energi och god stämning runt sig, säger Kalla till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.