Johaug riskerar att missa OS: ”Inte mentalt förberedd”

Therese Johaug säger att hon inte är mentalt förberedd på att missa OS.
Foto: TT NyhetsbyråTherese Johaug säger att hon inte är mentalt förberedd på att missa OS.

På tisdag väntas domen mot Therese Johaug komma från Cas.
En dom som bland annat avgör om den norska skidstjärnan får delta i OS 2018 eller ej. Själv säger Johaug att det skulle ta hårt om hon missade de olympiska spelen.
– Om jag inte får vara med... nej, jag är nog inte förberedd på det beskedet, säger hon till norska Dagbladet.

Domen mot Therese Johaug skulle från början ha kommit den här veckan. Men i torsdags kom det uppgifter om att Cas skjutit upp beslutet fram till tisdag nästa vecka.

Då får vi veta hur lång Johaugs avstängning blir och det som kan drabba henne hårdast enligt henne själv är att missa de olympiska spelen i PyeongChang i februari. Nu väntar Johaug på domen som hade hoppats redan hade kommit vid det här laget.

– Jag blev ledsen (när den åter sköts upp). Jag var liksom förberedd på att få veta det och så sköts det upp på nytt. Jag förstår inte varför, men jag får bara förhålla mig till det, säger Johaug till Dagbladet.

LÄS MER: Cas skjuter upp dom om Johaug

Är det slitsamt att inte få veta vad det slutliga beskedet blir?

– Ja, det är det på sätt och vis. Det finns naturligtvis med mig hela tiden, trots att jag har blivit bättre och bättre på att hantera det rent mentalt. Att träna är inga problem, kring den är jag supermotiverad.

”Har blivit bättre på att hantera saker mentalt”

Johaug får frågan om det finns något positivt som hon kan ta med sig ur detta när det äntligen är över och säger att hon blivit starkare mentalt.

– Ja, jag har blivit bättre på att hantera saker mentalt. Och som sagt, det som var blytungt att hantera i början, hanterar jag mycket bättre nu. Dessutom har jag blivit mer avslappnad inför allting som sker. Saker som tidigare kunde uppfattas som en mindre katastrof kan jag rycka på axlarna åt i dag.

”Inte förberedd”

Och så var det detta med de olympiska spelen. Johaug säger att hon inte är mentalt förberedd på att få höra att hon inte får vara med i PyeongChang i februari.

– Jag är medveten om att det kan bli så (att hon missar OS). Men om jag inte får vara med... nej, jag är nog inte förberedd på det (beskedet), säger hon till Dagbladet.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.