Johaug under presskonferensen förra veckan. Foto: Bildbyrån

Johaug får psykologhjälp – som kan lämna henne

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug är avstängd från all tävling och träning fram till den 18 december. Nu har hon använt sig av en psykolog från norska Olympiatoppen – som kan försvinna. ”Vi får se vad reglerna säger”, berättar stjärnans manager Jörn Ernst till NRK.

Efter att ha hållit sig gömd i två veckor trädde Therese Johaug i går fram och mötte pressen. 28-åringen berättade att hon var ledsen över att folk inte trodde på henne och att det fanns dagar då hon funderade på att ge upp.

Nu berättar NRK att skidstjärnan använt sig av en psykolog när det varit som allra värst.

– Det har varit en stor apparat runt som har försökt ta vara på henne, bland annat en psykolog, säger hennes manager Jörn Ernst till kanalen.

Osäkra regler

Men den kognitiva psykologen Britt Tajet-Foxell tillhör Olympiatoppen, en organisation som ska utveckla norsk toppidrott, exempelvis till olympiska spel. Nu är det osäkert om Johaug får använda sig av denne.

– Fram till nu har hon haft någon som pratat med henne, och hon (Tajet-Foxell) har ställt upp. Så vi får se vad reglerna säger framöver, säger Jörn Ernst.

Managern beskriver Johaugs situation som väldigt svår, eftersom hon laddar upp för en ny säsong i väntan på en möjlig dopningsdom.

Blev utkastad

– Hon blev utkastad av ett system och från en rutin som hon var trygg med. Men hon försöker hålla fast vid planen hon haft hela tiden, säger Jörn Ernst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer