Bild på exempel av produkten Johaug tog – med varningstext. Foto: SVT

Johaug skyller allt på landslagsläkaren

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsläkaren Fredrik Bendiksen ska ha gett Therese Johaug ett läppbalsam som innehåller ett otillåtet medel – och som dessutom var märkt med ”dopning”. ”Jag litade på honom till 100 procent”, säger Therese Johaug.

På en presskonferens gav en storgråtande Therese Johaug sin förklaring till det positiva dopningsprovet, som innehöll den anabola steroiden clostebol – från krämen Trofodermin.

– Jag fick en kräm av Fredrik (Bendiksen, då varanande norsk landslagsläkare) för att behandla mina solbrända läppar. Han köpte krämen på ett apotek i Italien. Jag frågade om det var OK att använda den och han sa ja, att den inte innehöll några otillåtna preparat. Jag hade full tillit till Fredrik och trodde på vad han sa. Jag står utan skuld i det här, jag tog ansvar och frågade läkaren. Jag ska kämpa för att visa alla att jag är oskyldig, sa Johaug med sprucken röst och slog handen i bordet.

Den 4 oktober fick Johaug beskedet om att det urinprov hon gav den 16 september var positivt.

– Det här har varit den värsta veckan i hela mitt liv, det har varit en enorm belastning för mig.

Tar på sig ansvaret och avgår

Fredrik Bendiksen tar i sin tur på sig allt ansvar.

– Jag förstod inte där och då att krämen innehöll preparat som var mot reglementet, säger han under presskonferensen.

På förpackningen till krämen fanns det en tydlig röd varningssymbol med texten ”Dopning”, uppger norska Dagbladet.

– Jag kan bekräfta att alla paket vi säljer av Trofodermin innehåller en dopningsvarning, säger en farmaceut på det apotek där krämen köptes, till tidningen.

På presskonferensen i Norge fick norska antidopningsbyrån frågan om huruvida förpackningen hade den här varningssymbolen.

– Det är en viktig fråga för oss att utreda, för det handlar om hur försiktig utövaren har varit, säger Britha Rökenes.

Sedan 13 år tillbaka har Italien en lag som säger att samtliga mediciner innehavande något dopningsklassat preparat ska vara märkt med en varningssymbol.

– Enligt min utvärdering är Therese helt oskyldig i den här situationen, det är helt och håller mitt fel och jag bär fullt ansvar, säger Bendiksen, som även meddelade att han lämnar sitt uppdrag som norsk landslagsläkare med omedelbar verkan.

Clostebol är en anabol steroid, som varit förbjunden länge. Den är känd redan från DDR-tiden. Effekten kan för idrottaren bli att man bygger muskler snabbt.

Dopningsfall med clostebol
Basebollspelaren i Philadelphia, Freddy Galves, åkte fast för substansen 2012.
Den italienske cyklisten Stefano Agostini stängdes av 15 månader 2013.
I år stängdes basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher och Melvin Novoa av i 56 matcher.
Inför OS i Rio blev den italienska volleybollspelaren Viktoria Orsi Toth avstängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer