Foto: SVT

Johaug stängs av två månader

Uppdaterad
Publicerad

Den norska skidstjärnan Therese Johaug stängs av i två månader i väntan på dom, uppger NTB. Antidoping Norge menar att hon ”inte kan sägas ha uppträtt utan skuld”. Johaug kommer inte att överklaga avstängningen på två månader. Det uppger hennes advokat för NTB,

I torsdags kom nyheten om att Therese Johaug testats positivt för den anabola steroiden Clostebol. Hon menade att det berodde på en läppkräm hon fått av landslagsläkaren för att behandla sina brännskadade läppar.

I dag meddelande alltså Antidoping Norge att Johaug stängs av i två månader i väntan på dom. Avstängningen innebär att hon missar fyra världscuphelger – bland annat premiären i Ruka i slutet av november.

”Har ett eget ansvar”

– Jag tar det här hårt, men förhåller mig till det. Nu koncentrerar jag mig på det som är viktigast, att jobba för att bli helt frikänd, säger Johaug i ett pressmeddelande från norska skidförbundet.

Åtalsnämnden hos Antidoping Norge skriver att Johaug stängs av fram till den 18 december eller tills dess att hon döms, om det skulle ske tidigare. Skulle det ta längre tid innan domen kommer förlängs avstängningen. Om domen innebär att hon stängs av permanent kommer hon att få dra av tiden för den preliminära avstängningen från straffet.

– Hon själv har ett eget ansvar att undersöka förpackningen och salvan hon tar. Hon är inte utan skuld, säger Anstein Gjengedal, chef för åtalsnämnden till NRK.

I Sverige är det praxis att idrottare stängs av direkt när de har testat positivt. Antidoping Norge har väntat på en inledande utredning innan de stänger av Johaug i väntan på dom, och det är det som nu har skett.

Öppnar ärende mot läkaren

Samtidigt startar Antidoping Norge en utredning av läkaren Fredrik Bendiksen, som enligt Johaug var den som gav henne den salva som hon menar orsakade det positiva provet.

– Åtalsnämnden har beslutat att det ska öppnas en sak för ett möjligt brott på regelverket. Nu kommer administrationen på Antidoping Norge värdera det här närmare innan saken läggs fram för åtalsnämnden för en ny värdering, säger Gjengedal.

Läkaren sade på en presskonferens att han inte kunde förklara hur han kunde missa att clostebol är en dopningsklassad substans.

– Jag förstod inte där och då att krämen innehöll preparat som var mot reglementet, sade han.

Fakta: Bakgrund

4 september: Therese Johaug får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S. Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av i två månader av Antidoping Norge.

Fakta: Therese Johaug

Född: 25 juni, 1988 (28 år).

Från: Dalsbygda, Norge.

Meriter: OS-guld, stafett (Vancouver 2010), OS-silver, 30 km fristil (Sotji 2014), OS-brons, 10 km klassiskt (Sotji 2014). Har vunnit totala världscupen (2013—2014 och 2015—2016) och Tour de Ski (2013—2014 och 2015—2016). Har sju VM-guld och har blivit norsk mästare sex gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.