Charlotte Kalla och Maria Rydqvist blev sjua respektive femma i masstarten i Falun. Foto: TT Nyhetsbyrån

Johaug vann – Rydqvist bästa svenska

Uppdaterad
Publicerad

Therse Johaug pressades hårt av Heidi Weng men höll undan och vann masstarten i Falun. Maria Rydqvist blev bästa svenska på femte plats och Charlotte Kalla blev sjua.

– Tungt lopp, sa Kalla till SVT efteråt. Jag fick inte tekniken att svara.

Charlotte Kalla tvingades släppa täten redan i mördarbacken efter några minuters åkning. Johaug drog tufft uppför och svenskan kunde inte följa utan blev uppåkt av flera bakom. Efter 3,2 km var hon 22 sekunder bakom och chansen till en pallplats var borta.

–Jag fick slita och bita ihop. Försökte bara göra mitt bästa, sa Kalla som spurtade till sig sjundeplatsen, 34 sekunder efter.

Rydqvist åkte taktiskt

Maria Rydqvist gjorde ett starkt lopp bakom de allra främsta och var femma i mål, slagen av Johaug med 33 sekunder.

– Jag åkte taktiskt och bara tänka framåt hela tiden. Försökte att inte dra i de lätta partierna utan i backarna, säger Rydqvist. Jag har bra minnen från den här banan, som var fyra på VM i Falun ifjol på samma distans. Jag har åkt här många gånger och det är förstås en fördel.

Heidi Weng var den enda som kunde följa Johaug ett tag. Men efter 7 kilometer, när det återigen gick uppför, fick Johaug ett litet försprång till Weng, som till slut blev 9 sekunder in i mål. Trea blev Astrid Jacobsen och amerikanskan Jessica Diggins fyra.

Ida Ingemarsdotter slutade på 15:e plats. Linn Sömskar var 23:a, Anna Haag 24:a och Jennie Öberg blev 28:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.