Sundling var glad efter sprint-guldet i SM för tre veckor sedan. Foto: Bildbyrån.

Jonna Sundling vann U23VM-sprinten

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fick en flygande start på U23-VM i längdskidor i rumänska Rasnov. Jonna Sundling, trefaldig JVM-guldmedaljör 2013 och 2014 och nybliven svensk mästare för seniorer, satte tonen när hon vann guld i sprint.

Sundling var nära att sumpa medaljchanserna redan i kvartsfinalen men tog sig vidare på tid. Hon vann sedan semifinalen och när medaljerna skulle fördelas var 21-åringen klart före tvåan Nadine Fähndrich, Schweiz. Maja Dahlqvist fullbordade den svenska succén med en bronsmedalj.

– Helt otroligt. Jonna har sett slapp ut hela dagen men det var tydligen positivt, säger landslagsledaren Tobias Långberg till TT.

Några minuter senare tog Karl-Johan Dyvik silver i herrfinalen efter fransmannen Lucas Chanavat.

– Han kom in som reserv i laget och tar silver. Fantastiskt, säger Långberg.

Det blev ytterligare en svensk medalj under måndagen. Jenny Solin tog ett brons i sprint i 19-årsklassen.

Noterbart är att Norge, som dominerar på seniornivå, inte hade en enda åkare med till semifinal i U23-VM.

– Det blev tyvärr en bom med skidorna i dag, så vi måste försöka lista ut vad som var felet, säger utvecklingschefen Brit Baldishol till nrk.no.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.