Foto: Bildbyrån.

Kajsa Kling om depressionen: ”Funderat på om det är värt det”

Uppdaterad
Publicerad

Fartåkaren Kajsa Kling, som i höstas valde att ta timeout på grund av en depression, berättar i dag för SVT Sport att tanken på att sluta har slagit henne.

– Det har funnits stunder då jag funderat på om det är värt att hålla på, säger Kling till SVT Sport.

29-åringen från Åre har varit Sveriges främsta åkare inom de alpina fartgrenarna de senaste åren, men under hösten drabbades hon av en depression och tvingades ta timeout. Nu meddelar svenskan att hon vill stå på skidor igen, men inte vet när eller hur det ska ske.

– Sista månaden har varit ganska bra, men det har varit svårt att förstå varför man mått dåligt och svårt att acceptera att det handlat om en depression.

Har du funderat på att lägg av?

Det klart att det funnits stunder då jag funderat på om det är värt att hålla på. Det har varit en konstig och svår period men samtidigt lärorik.

– Jag försöker ta det lugnt, jag är fortfarande mitt i processen, men jag ser skidåkning i framtiden. Jag vill åka skidor och jag vill vara med i laget, men när och hur det ska ske vet jag inte.

”Mycket att bära på axlarna”

Kling har varit ensam fartåkare i många år och känner att hemma-VM i Åre 2019 både har pressat och motiverat henne.

– Det har känts mer som ett krav när jag mått dåligt, men jag har varit motiverad redan sedan de ansökte om mästerskapet. Jag har varit själv i nästan fyra år och det är mycket att bära på axlarna. Det kan bli lite ensamt emellanåt.

Experten: ”Positivt att hon inte stänger dörren”

– Det som jag tycker är positivt är att hon inte stänger dörren för att hon ska kunna tävla igen, men först och främst hoppas vi att hon ska bli frisk, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Att Kling är ensam fartåkare på damsidan är inte optimalt, enligt Hellman.

– Det är en miljö som man inte önskar en tävlingsåkare, i fart är det extra tufft också, för det är en tuff mental sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.